Tipsa om nyhet!

har namnsdag

Tipsa oss!

Skriv själv!

Bildförsäljning

Copyright

Annonsera

Samarbeten

Om oss

Kontakt

INNEHÅLL

Lokaltidningen
Östernärkebladet
- Startsida -

Nyhetsnotiser

Lokalnyheter

Reportage

Läsartips

Läst & Länkat

Trafikinfo

Arrangemang

Föreningsnytt

Kyrkoaktuellt

Företagsnyheter

Vindkraft

Samhällsinfo

Områdesnämnd

Debatt

Upp till 18

Turism & Fritid

Kultur & Nöje

Idrott & Hälsa

Resultatbörs

Kåserier

Krönikor

Insändare

Surftips

Veckans bild

KalenderAnvändarnamn:


Lösenord:
Reportage

Mycket lyckad utställning och flyguppvisning

Stort intresse för att beskåda Segersjö RC-flygföreningens uppvisning.

En mängd människor hade letat sig till vårt flygfält och utställningstält i helgen vid Segersjödagarna.

Vi är en förening som sysslar med modellflyg och har vår verksamhet just ute vid Segersjö. Här kommer namn på vinnarna i föreningens frågetävling.

Vinsten för samtliga vinnare är en timmes flyglektion med föreningens skolflygplan som finansierats med Landsbygdsnämndens startbidrag.

1. Britt-Marie Johnson, Stora Mellösa
2. Kurt Lindquist, Örebro
3. Lars Olof Eriksson, Örebro
4. Patrik Nederman, Örebro
5. Christian Eriksson, Stora Mellösa
6. Göran Jonsson, Odensbacken
7. Hanna Anselmius, Stora Mellösa
8. Aaron Thomson, Örebro
9. Anders Estling, Örebro
10. Mona Karlsson, Stora Mellösa


Sune Jansson

Publicerad den 7 september 2016 kl. 09:10

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Besökare i vårt utställningstält
Foto: Föreningsbild

Klubblogga
Foto: Föreningsbild

Externa länkar:
En film från ett modellflygplan
Vår facebooksida

Reportage

Hampetorps elever är författare

Under läsåret har Hampetorps skola samarbetat med föreningen Lindanda för att stimulera språk och kreativitet. Den första sommarkvällen var det boksläpp på skolan.

Luften var varm och stämningen förväntansfull. Skolan var välbesökt av elever och föräldrar, hela personalstyrkan, Lindandas medlemmar och politiker från både kommun och riksdag.

Vad är Lindanda?
Lindanda är en ideell förening som syftar till att genom aktiviteter och projekt arbeta för ett mångkulturellt samhälle. Här kom människor med kongolesiskt ursprung till Hampetorp för att bidra till barnens språkutveckling på svenska. Med ett suveränt resultat, eller snarare ett fyrtiotal suveräna resultat om man räknar berättelserna.

Vad har de gjort tillsammans?
Lindanda har introducerat sin idé om att barnen ska skriva berättelser som sedan ges ut som tryckta böcker. Barnen har börjat skriva, och i början gjorde föreningen med samordnaren Ngoy Butandu i spetsen täta besök för att peppa barnen att komma igång. Sedan har besöken skett glesare. Barnen har skrivit antingen en berättelse på egen hand, eller två eller tre barn tillsammans. De har också ritat teckningar som förlagor och Nadeje Kaniki och Linda Butandu har sedan ritat av dem i datorprogram för att ge böckerna ett ”boklikt” utseende. De har använt mycket färger och ett formspråk som passar barnböckerna. Vissa böcker består av en berättelse, men de flesta böckerna består av flera.

Årskurs ett skrev en gemensam berättelse, årskurs två och tre skrev flera berättelser i en gemensam bok medan årskurs fyra till sex hade många böcker med olika antal historier.

Boksläppet ägde rum i gympasalen. På långa bord låg bokhögar övertäckta av dukar. Rektor Katrin Willander inledde med att hälsa alla välkomna. Därefter läste elever och politiker smakprov högt ur olika böcker innan Bechet Barsom, ordförande i kulturnämnden lyfte undan dukarna och vi fick se alla fina böcker. Författarna presenterades och fick ett exemplar av sin bok. Nyfikenheten var stor då de inte sett de färdiga böckerna tidigare.

Har det någon poäng att jobba på det här sättet jämfört med den ”vanliga” skolan?
Axel Ödman Nilsson som går i tvåan säger att det var roligt för man fick skriva vad man ville, när det är vanlig skola så är det mer styrt.

Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande, framhåller att det här arbetssättet har så många positiva delmoment. Språkträning behövs i stor utsträckning i skolan och här sker det på ett lustfyllt sätt som dessutom ger ett minne för livet.

Christina Örnebjär, riksdagsledamot, framhöll att det ger barnen hopp och drömmar, det är möjligt att bli författare om man vill. Man kan!

Camilla Hansén är också riksdagsledamot. Hon har tidigare lämnat bokpaket från Lindanaprojekt till kulturminister Alice Bah Kunke och tycker att Lindanas arbetssätt inte enbart handlar om att läsa och skriva utan också om samarbete mellan civilsamhället och den kommunala sektorn, demokrati och möten mellan människor.

Filippa Jennebo, förälder, säger: -Kul projekt och framförallt roligt att så många kulturpolitiker ville närvara! Bra initiativ för att göra läsning till någonting kul och förhoppningsvis inspirerar detta barnen till att vilja fortsätta skriva berättelser!

Mia Sandin, lärare i tvåtrean tycker att Lindanda har lyft barnen på ett positivt sätt. De har fått skriva väldigt fritt, och det de inblandade vuxna har hjälpt till med är att hyfsa språket ibland, och att hjälpa barnen att knyta ihop historierna. En sak som skiljer projektet från det vanliga skolarbetet är att det finns en tydlig mottagare av det som skrivs. Barnen har därför fått bearbeta texterna lite mer än man gör i vanliga fall. Det är också positivt när det kommer folk utifrån och inspirerar. Samlingssagorna, när det har varit flera berättelser i en bok, har gett en bra gruppkänsla liksom det faktum att hela skolan har varit med i projektet säger Mia. Tidigare har Lindanda jobbat med enstaka klasser men nu har alltså alla från ettan till sexan varit med. Till sist säger Mia att det är positivt att så många föräldrar har kommit till boksläppet, det visar också barnen att det här är något viktigt och betydelsefullt.

Åsa Ödman

Publicerad den 1 juni 2016 kl. 22:33

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

ett motto
Foto: Åsa Ödman

Denna artikel innehåller flera bilder. Klicka här för att visa bildgalleri

Externa länkar:
Lindanda

Reportage

Lyckad stödkonsert

Stödkonserten för flyktingar, som nyligen hölls i Brokyrkan, Brevens Bruk, blev en fullständig succé.

Salen var fylld av folk som bland annat fick njuta av enastående sång av sopranen Cecilia Nannesson, Kilsmo, och mezzosopranen Edith Barlow, Brevens Bruk.

Dessutom uppträdde ett stort antal musiker och sångare. Aftonen avslutades med ett gediget tårtkalas och auktion på skänkta saker.

Allt inbringade 14 900 kronor som överlämnats till Läkare utan gränser och Equmeniakyrkans hjälpverksamhet för Syrienflyktingar.

Initiativtagare var Edith Barlow och konsertpianisten Carl Pontén. Alla deltagande sångare och musiker medverkade ideellt.

Stigbjörn Bergensten

Publicerad den 19 oktober 2015 kl. 12:09

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Edith Barlow och Cecilia Nannesson, ackompanjerade av Carl Pontén på piano.
Foto: Ingalill Bergensten

Reportage

Östernärke välkomnar cyklister

Örebrokompaniet har drivit en förstudie som syftat till att titta närmare på möjligheterna att utveckla cykelturismen i Östernärke.

PA Gerdevåg i Stora Mellösa har haft uppdraget att genomföra denna studie och han sitter just nu och filar på en redovisning.

Bland annat har man tittat särskilt på områden i Breven och Katrinelund där det finns stor potential att utveckla huvudsakligen befintliga sträckor till cykelleder för att möta det ökade cykelintresset.

Som en pusselbit i allt detta passar nu den "felande länk" in som Samverkarna drivit fram, dvs en helt ny cykelväg i Björkenäs, en sträcka på ca 300 meter som fyller ett glapp där cyklister tidigare tvingats att cykla på riksvägen.

Som en del av en sammanhängande led mellan Odensbacken och Vinön har Samverkarna dessutom skyltat om en sträcka utmed Kvismare kanal för att besökare skall känna sig välkomna att cykla där. Detta har varit möjligt med stöd av Robert Montgomery och pengar från Örebro kommuns landsbygdsnämnd.

Ett annat avsnitt man tittat på tillsammans med Karl Fredrik Leijonhufvud är en bit som förbinder Göksholmsvägen med Katrinelund för vidare färd till Vinön, Breven eller Odensbacken. Det finns också en tanke om att så småningom försöka hitta en lösning i Styrsta för att slippa ta sig fram och tillbaka över riksvägen.

Alla dessa leder och delsträckor kommer så småningom prickas in på en digital karta och förhoppningen är att man också ska hitta medel för att placera ut små skyltar vid lederna, berättar PA.

Bengt Bronner

Publicerad den 25 augusti 2015 kl. 07:31

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

PA Gerdevåg visar vägen utmed Kvismaren.
Foto: Bengt Bronner

Reportage

Nationalromantik på vernissage i Odensbacken

Fotoutställningen ”Ett steg till”, invigde Galleri Segersjötorps nya lokaler.

Per Johansson har under sina 25 år som fotograf gjort sig känd både internationellt såväl som lokalt i Odensbacken där han verkar. Många kanske känner till honom utifrån det samarbete han har med konstnären Richard Brixel, vars skulpturer har ställts ut intill Per Johanssons studio i Odensbacken.

Under fredagen nyinvigdes Galleri Segersjötorp som har sina nya lokaler vid torget i Odensbacken med utställningen ”Ett steg till” av Per Johansson.

Vernissagen var välbesökt och några konstverk bytte ägare. Utställare och gallerister var mycket nöjda med dagen.

- Att fotografera handlar om att fånga och fixera ett ögonblick som aldrig kommer tillbaka, och lämna det vidare till eftervärlden, säger Per Johansson. Med denna utställning har han velat utveckla bilderna och ta fotografierna till en annan dimension.

Varje bild har bearbetats digitalt och med hjälp av olika tekniker har bilderna förvandlats till konstverk som fotografen själv benämner som nationalromantiska.

För den som vill besöka utställningen som pågår under sommaren, är det tänkt att galleriet ska ha öppet på tisdagar och torsdagar, mellan kl 13-16. Galleristerna Bertil Andersson och Helena Nilsson, hälsar besökare som vill komma och titta att ett telefonsamtal innan besök är bra, för att se hur det är öppet, 0737095859.

Helena Lingmar

Publicerad den 4 juli 2015 kl. 12:16

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Nöjd kund och gallerist
Foto: Helena Lingmar

Ett urval av fotoutställningen
Foto: Helena Lingmar

Fotograf, gallerist och besökare
Foto: Helena Lingmar

Externa länkar:
Galleri Segersjötorp
Per Johansson ProCard AB

Reportage

Sveriges minsta radiohus i Hampetorp

I ett strålande väder hade en mängd intresserade radiofantaster letat sig ut till Tomas Jennebos nybyggda radiohus i Hampetorp.

Ljudband klipptes och korv serverades under söndagen tillsammans med god dryck, vad kan bli bättre?

Några före detta elever från Linnéuniversitetet i Kalmar fick den stora äran att klippa bandet och Tomas förevisade sin Studio Constance för intresserade och sände förstås också direkt ut cyberrymden.

Ni som vill veta mer om Jenneboradio gå då in på http://www.jenneboradio.se/

Se också en film från invigningen på medföljande länk.

Sune Jansson

Publicerad den 21 juni 2015 kl. 23:01

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel


Foto: Sune Jansson

Denna artikel innehåller flera bilder. Klicka här för att visa bildgalleri

Externa länkar:
Invigningen av Tomas Jennebos Studio Constance.

Fler nyheter i denna kategori

2015-06-03 11:10:26 - Premiären för teaterfilmen om kapten Nerén
2015-04-30 19:42:18 - Yrkesfiskare från Finland på studiebesök på Vinön
2015-01-22 09:10:35 - Östernärkingar for till Nya Zeeland
2015-01-18 10:35:00 - Flytten går från Bärsta till Bryssel
2014-12-04 10:57:10 - Marie och Michael nya ägare till Konst & Hantverk
2014-11-26 09:26:25 - Mycket halt i Stora Mellösa i morse
2014-10-22 17:43:46 - Stora Mellösa först i Sverige med solceller på idrottsplats
2014-10-10 16:34:24 - Förslag på utökat strandskydd för Hjälmaren
2014-10-09 12:33:40 - Länstrafiken byter busskort
2014-09-20 18:09:34 - Fälttävlingar på Segersjö
2014-08-30 14:00:48 - Stort intresse för gårdsloppis
2014-08-29 10:11:15 - Dags för skörd av havre på gammalt vis
2014-08-24 19:06:45 - Landshövdingar besökte yrkesfiskare på Göksholm
2014-08-21 11:35:42 - Landsbygdsnämnd föreslås ersätta områdesnämnd
2014-08-03 09:25:51 - Ett Dråpslag för Kevin
2014-07-30 20:29:32 -  Direktsändning i radio från Stora Mellösa idag
2014-06-28 23:28:22 - När och hur skrivs det nyheter på Östernärkebladet?
2014-06-06 14:02:59 - Glest med folk på dialogmöte om ungdomar
2014-06-04 08:02:12 - Avloppsmötet - en fördjupning
2014-05-10 17:58:49 - Kväll i Odensbacken
2014-05-08 15:22:42 - När åker polisen ut till Östernärke?
2014-03-30 23:12:20 - Föräldrasamarbete viktigt för ny rektor
2014-02-26 09:59:25 - Medborgardialog i Stora Mellösa
2014-02-19 08:09:42 - Välbesökt möte i Kilsmo
2014-02-15 22:59:37 - Stelbenta regler hindrar barn från att besöka kulturarrangemang
2014-01-19 21:52:03 - Ny svävare till SSRS Hjälmaren
2014-01-19 20:48:03 - Läget för Hampetorps skola
2013-12-18 21:46:23 - Kul med GPS/smartphone
2013-11-27 17:45:48 - Sophia sjunger på Stortorget
2013-10-09 11:33:06 - Vad betyder en hållbar utveckling för invånarna i Östernärke?
2013-10-03 16:52:23 - Trafikverket bygger om i Odensbacken
2013-10-03 09:56:10 - Många nej till uranutvinning
2013-09-30 08:55:43 - Grannfest då byarna möttes
2013-09-09 15:02:10 - Radio - en hjärtesak för Jennebo
2013-09-04 18:56:13 - Uppsnyggad fastighetstomt
2013-08-31 12:59:59 - Landstinget kommer förhandla om beredskapen

jenneboradio is on Mixlr

Om cookies
Om Östernärkeportalen
Ansvarig utgivare: Bengt Bronner
Information om bildköp
Länka gärna till Östernärkeportalen!


Tips om hemsida utanför Östernärke: surftips@osternarkeportalen.se
Material till artiklar för publicering: artikel@osternarkebladet.se
Allmänna administrativa ärenden: info@osternarkebladet.se
Tips om lokal hemsida: lokalalankar@osternarkebladet.se
Nyhetstips till redaktionen: tips@osternarkebladet.se

Allt material på denna sida skyddas av Lagen om upphovsrätt. Alla rättigheter förbehålles © 2004-2010