Tipsa om nyhet!

har namnsdag

Tipsa oss!

Skriv själv!

Bildförsäljning

Copyright

Annonsera

Samarbeten

Om oss

Kontakt

INNEHÅLL

Lokaltidningen
Östernärkebladet
- Startsida -

Nyhetsnotiser

Lokalnyheter

Reportage

Läsartips

Läst & Länkat

Trafikinfo

Arrangemang

Föreningsnytt

Kyrkoaktuellt

Företagsnyheter

Vindkraft

Samhällsinfo

Områdesnämnd

Debatt

Upp till 18

Turism & Fritid

Kultur & Nöje

Idrott & Hälsa

Resultatbörs

Kåserier

Krönikor

Insändare

Surftips

Veckans bild

KalenderAnvändarnamn:


Lösenord:
Reportage

Lyckad stödkonsert

Stödkonserten för flyktingar, som nyligen hölls i Brokyrkan, Brevens Bruk, blev en fullständig succé.

Salen var fylld av folk som bland annat fick njuta av enastående sång av sopranen Cecilia Nannesson, Kilsmo, och mezzosopranen Edith Barlow, Brevens Bruk.

Dessutom uppträdde ett stort antal musiker och sångare. Aftonen avslutades med ett gediget tårtkalas och auktion på skänkta saker.

Allt inbringade 14 900 kronor som överlämnats till Läkare utan gränser och Equmeniakyrkans hjälpverksamhet för Syrienflyktingar.

Initiativtagare var Edith Barlow och konsertpianisten Carl Pontén. Alla deltagande sångare och musiker medverkade ideellt.

Stigbjörn Bergensten

Publicerad den 19 oktober 2015 kl. 12:09

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Edith Barlow och Cecilia Nannesson, ackompanjerade av Carl Pontén på piano.
Foto: Ingalill Bergensten

Reportage

Östernärke välkomnar cyklister

Örebrokompaniet har drivit en förstudie som syftat till att titta närmare på möjligheterna att utveckla cykelturismen i Östernärke.

PA Gerdevåg i Stora Mellösa har haft uppdraget att genomföra denna studie och han sitter just nu och filar på en redovisning.

Bland annat har man tittat särskilt på områden i Breven och Katrinelund där det finns stor potential att utveckla huvudsakligen befintliga sträckor till cykelleder för att möta det ökade cykelintresset.

Som en pusselbit i allt detta passar nu den "felande länk" in som Samverkarna drivit fram, dvs en helt ny cykelväg i Björkenäs, en sträcka på ca 300 meter som fyller ett glapp där cyklister tidigare tvingats att cykla på riksvägen.

Som en del av en sammanhängande led mellan Odensbacken och Vinön har Samverkarna dessutom skyltat om en sträcka utmed Kvismare kanal för att besökare skall känna sig välkomna att cykla där. Detta har varit möjligt med stöd av Robert Montgomery och pengar från Örebro kommuns landsbygdsnämnd.

Ett annat avsnitt man tittat på tillsammans med Karl Fredrik Leijonhufvud är en bit som förbinder Göksholmsvägen med Katrinelund för vidare färd till Vinön, Breven eller Odensbacken. Det finns också en tanke om att så småningom försöka hitta en lösning i Styrsta för att slippa ta sig fram och tillbaka över riksvägen.

Alla dessa leder och delsträckor kommer så småningom prickas in på en digital karta och förhoppningen är att man också ska hitta medel för att placera ut små skyltar vid lederna, berättar PA.

Bengt Bronner

Publicerad den 25 augusti 2015 kl. 07:31

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

PA Gerdevåg visar vägen utmed Kvismaren.
Foto: Bengt Bronner

Reportage

Nationalromantik på vernissage i Odensbacken

Fotoutställningen ”Ett steg till”, invigde Galleri Segersjötorps nya lokaler.

Per Johansson har under sina 25 år som fotograf gjort sig känd både internationellt såväl som lokalt i Odensbacken där han verkar. Många kanske känner till honom utifrån det samarbete han har med konstnären Richard Brixel, vars skulpturer har ställts ut intill Per Johanssons studio i Odensbacken.

Under fredagen nyinvigdes Galleri Segersjötorp som har sina nya lokaler vid torget i Odensbacken med utställningen ”Ett steg till” av Per Johansson.

Vernissagen var välbesökt och några konstverk bytte ägare. Utställare och gallerister var mycket nöjda med dagen.

- Att fotografera handlar om att fånga och fixera ett ögonblick som aldrig kommer tillbaka, och lämna det vidare till eftervärlden, säger Per Johansson. Med denna utställning har han velat utveckla bilderna och ta fotografierna till en annan dimension.

Varje bild har bearbetats digitalt och med hjälp av olika tekniker har bilderna förvandlats till konstverk som fotografen själv benämner som nationalromantiska.

För den som vill besöka utställningen som pågår under sommaren, är det tänkt att galleriet ska ha öppet på tisdagar och torsdagar, mellan kl 13-16. Galleristerna Bertil Andersson och Helena Nilsson, hälsar besökare som vill komma och titta att ett telefonsamtal innan besök är bra, för att se hur det är öppet, 0737095859.

Helena Lingmar

Publicerad den 4 juli 2015 kl. 12:16

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Nöjd kund och gallerist
Foto: Helena Lingmar

Ett urval av fotoutställningen
Foto: Helena Lingmar

Fotograf, gallerist och besökare
Foto: Helena Lingmar

Externa länkar:
Galleri Segersjötorp
Per Johansson ProCard AB

Reportage

Sveriges minsta radiohus i Hampetorp

I ett strålande väder hade en mängd intresserade radiofantaster letat sig ut till Tomas Jennebos nybyggda radiohus i Hampetorp.

Ljudband klipptes och korv serverades under söndagen tillsammans med god dryck, vad kan bli bättre?

Några före detta elever från Linnéuniversitetet i Kalmar fick den stora äran att klippa bandet och Tomas förevisade sin Studio Constance för intresserade och sände förstås också direkt ut cyberrymden.

Ni som vill veta mer om Jenneboradio gå då in på http://www.jenneboradio.se/

Se också en film från invigningen på medföljande länk.

Sune Jansson

Publicerad den 21 juni 2015 kl. 23:01

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel


Foto: Sune Jansson

Denna artikel innehåller flera bilder. Klicka här för att visa bildgalleri

Externa länkar:
Invigningen av Tomas Jennebos Studio Constance.

Reportage

Premiären för teaterfilmen om kapten Nerén

50 personer kom för att se premiären i Hembygdsgården, Stora Mellösa.

Som vanligt när det ordnas evenemang så är det konkurrens om publiken då flera föreningar har bokad verksamhet.

I kväll kanske det var tur för alla platser var fulla för att se spelet om kapten John Neréns liv från bondson i Stora Mellösa till att bli världskändis.

Undertecknad och Solveig Jonsson berättade från en scen uppbyggd som ett segelfartyg berättelsen till bilder med effektljud på stor bioduk.

Nerén skrev en bok om sina 42 yrken och det verkar stämma när man forskar lite i hans biografi.

Här bara en del av hans bravader:

John Nerén erövrar vinterpokalen 1912

Tävlingen, över 100 mil, startade i Stockholm, gick över Örebro-Skara-Göteborg, där övernattning skedde. Återväg över Borås-Jönköping-Norrköping. Nattkörning över Kolmården till Stockholm.

Färden gick på delvis oplogade vintervägar, med ned till -26 graders kyla. En mekaniker samt en kontrollant medföljde i den öppna bilen. Neréns personliga utrustning bestod av en vargskinnspäls med skinn från 7 stycken vargar samt tjocka muddar av kamelhår och sälskinnshandskar.

Till bilens utrustning hörde reservdelar som bladfjädrar, däck och slangar, snökedjor, motordelar som tändstift, ventiler, ventilfjädrar med mera samt bogserlinor med taljor, plankor samt snöskovlar. Vinnarbilen var en 40 hkr. Opel

Vem skulle vilja göra om den bedriften idag.
Nerén levde mellan 1871 och 1956 och är begraven på Stora Mellösa kyrkogård.Sune Jansson

Publicerad den 3 juni 2015 kl. 11:10

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Vinnarbilen
Foto: arkiv


Foto: Arkiv

Föreställningen
Foto: Sune Jansson

Vinnarbilen en Opel.
Foto: arkiv

Externa länkar:
Om Nerén

Reportage

Yrkesfiskare från Finland på studiebesök på Vinön

Studiebesöket handlade om att ta del av den MSC-certifiering som Hjälmarens yrkesfiskare gjort gällande gösfisket.

Torsdagen den 9 april tog ordförande Hans Johansson från Hjälmarens Fiskareförbund och sekreterare Johan Nilsson (båda är yrkesfiskare) samt Per Nyberg emot åtta yrkesverksamma fiskare från Finland samt en projektledare för MSC.

Programmet inleddes med lunch på skolan, därefter presenterade Johan en power point-presentation (bildspel) över det miljöcertifierade gösfisket i Hjälmaren.

Syftet med studiebesöket var att lära av MSC-certifierat gösfiske i Hjälmaren. Projektledaren har för avsikt att försöka starta upp denna process även i Finland. Per Nyberg gav en presentation över bakgrunden och Hans över framtidens arbete.

Kvällen avslutades med en mycket god gösmiddag som Yvonne Karlsson tillagade! Varmt tack!

Ovanstående fiskare fiskar i Ule träsk i Finland där isen ligger ca. 5 månader/år. Ule träsk är en insjö och är den fjärde största sjön i Finland. Den är 928 kvadratkilometer med ett medeldjup på 7 meter och det största vattendjupet består av 36 meter.

I denna insjö är det ett mycket syrerikt vatten som är idealisk för vattenlevande djur och fiskar.
Fisk som trivs bäst är siklöja, gös, insjööring, gädda, sik och nors. En fiskare berättade att han hade fokuserat på nästan enbart fiske av lake som gav 5 euro/kg vilket är ett mycket bra pris för lake. Varför är inte lake populärt i Sverige?

Det finns fortfarande flodpärlmusslor men beståndet har minskat betydligt. Kräftbeståndet är dåligt.
150 olika fågelarter trivs och vistas vid denna insjö.
Det finns ett antal öar i sjön och den största ön heter Manamansalo och består av en sandhed. Kassu Halonens konstcentrum finns på denna ö och det är ca. 60.000 besökare/år.

Sjön består av en fin sandbotten och många badare trivs på de långgrunda stränderna.

Efter en förhoppningsvis god nattsömn och frukost på skolan fick de fiskare som önskade följa med ut på en fisketur innan de återvände till Finland. Projektledaren fotade och filmade och var tämligen imponerad över gösbeståndet! Detta material och all övrig information/upplevelser skulle han använda i det fortsatta arbetet/processen i Finland för att försöka genomföra MSC fiske i ett flertal insjöar.

Bakgrundsfakta om MSC:

MSC står för Marine Stewardship Council (Certifierat hållbart fiske).

Visionen är: Vår vision är hav som sjuder av liv – idag, imorgon och för framtida generationer.

Genom att välja MSC- märkt fisk ger du erkännande och uppmuntran åt yrkesfiskare som använder sig av hållbara fiskemetoder och som fiskar på livskraftiga bestånd.

Johan hade också i uppdrag att delta på MSC svenska organisationens årsmöte för att berätta om detta arbete och är inbjuden till Hamburg under hösten.

Vid "pennan" Birgitta Åberg Andersson

Redaktionen

Publicerad den 30 april 2015 kl. 19:42

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Fiskare och projektledare från Finland på Vinön den 9-10 april
Foto: Birgitta Åberg Andersson

Denna artikel innehåller flera bilder. Klicka här för att visa bildgalleri

Fler nyheter i denna kategori

2015-01-22 09:10:35 - Östernärkingar for till Nya Zeeland
2015-01-18 10:35:00 - Flytten går från Bärsta till Bryssel
2014-12-04 10:57:10 - Marie och Michael nya ägare till Konst & Hantverk
2014-11-26 09:26:25 - Mycket halt i Stora Mellösa i morse
2014-10-22 17:43:46 - Stora Mellösa först i Sverige med solceller på idrottsplats
2014-10-10 16:34:24 - Förslag på utökat strandskydd för Hjälmaren
2014-10-09 12:33:40 - Länstrafiken byter busskort
2014-09-20 18:09:34 - Fälttävlingar på Segersjö
2014-08-30 14:00:48 - Stort intresse för gårdsloppis
2014-08-29 10:11:15 - Dags för skörd av havre på gammalt vis
2014-08-24 19:06:45 - Landshövdingar besökte yrkesfiskare på Göksholm
2014-08-21 11:35:42 - Landsbygdsnämnd föreslås ersätta områdesnämnd
2014-08-03 09:25:51 - Ett Dråpslag för Kevin
2014-07-30 20:29:32 -  Direktsändning i radio från Stora Mellösa idag
2014-06-28 23:28:22 - När och hur skrivs det nyheter på Östernärkebladet?
2014-06-06 14:02:59 - Glest med folk på dialogmöte om ungdomar
2014-06-04 08:02:12 - Avloppsmötet - en fördjupning
2014-05-10 17:58:49 - Kväll i Odensbacken
2014-05-08 15:22:42 - När åker polisen ut till Östernärke?
2014-03-30 23:12:20 - Föräldrasamarbete viktigt för ny rektor
2014-02-26 09:59:25 - Medborgardialog i Stora Mellösa
2014-02-19 08:09:42 - Välbesökt möte i Kilsmo
2014-02-15 22:59:37 - Stelbenta regler hindrar barn från att besöka kulturarrangemang
2014-01-19 21:52:03 - Ny svävare till SSRS Hjälmaren
2014-01-19 20:48:03 - Läget för Hampetorps skola
2013-12-18 21:46:23 - Kul med GPS/smartphone
2013-11-27 17:45:48 - Sophia sjunger på Stortorget
2013-10-09 11:33:06 - Vad betyder en hållbar utveckling för invånarna i Östernärke?
2013-10-03 16:52:23 - Trafikverket bygger om i Odensbacken
2013-10-03 09:56:10 - Många nej till uranutvinning
2013-09-30 08:55:43 - Grannfest då byarna möttes
2013-09-09 15:02:10 - Radio - en hjärtesak för Jennebo
2013-09-04 18:56:13 - Uppsnyggad fastighetstomt
2013-08-31 12:59:59 - Landstinget kommer förhandla om beredskapen
2013-08-27 10:08:03 - Rune skördar på gammalt vis
2013-08-26 10:44:19 - Beredskapen kostar 2,8 mkr per år

jenneboradio is on Mixlr

Om cookies
Om Östernärkeportalen
Ansvarig utgivare: Bengt Bronner
Information om bildköp
Länka gärna till Östernärkeportalen!


Tips om hemsida utanför Östernärke: surftips@osternarkeportalen.se
Material till artiklar för publicering: artikel@osternarkebladet.se
Allmänna administrativa ärenden: info@osternarkebladet.se
Tips om lokal hemsida: lokalalankar@osternarkebladet.se
Nyhetstips till redaktionen: tips@osternarkebladet.se

Allt material på denna sida skyddas av Lagen om upphovsrätt. Alla rättigheter förbehålles © 2004-2010