Tipsa om nyhet!

har namnsdag

Tipsa oss!

Skriv själv!

Bildförsäljning

Copyright

Annonsera

Samarbeten

Om oss

Kontakt

INNEHÅLL

Lokaltidningen
Östernärkebladet
- Startsida -

Nyhetsnotiser

Lokalnyheter

Reportage

Läsartips

Läst & Länkat

Trafikinfo

Arrangemang

Föreningsnytt

Kyrkoaktuellt

Företagsnyheter

Vindkraft

Samhällsinfo

Områdesnämnd

Debatt

Upp till 18

Turism & Fritid

Kultur & Nöje

Idrott & Hälsa

Resultatbörs

Kåserier

Krönikor

Insändare

Surftips

Veckans bild

KalenderAnvändarnamn:


Lösenord:
Reportage

Förslag på utökat strandskydd för Hjälmaren

Länsstyrelsen föreslår att strandskyddet runt Hjälmaren utökas till 300 meter.

Länsstyrelsen i Örebro län har en remiss ute där man föreslår att strandskyddet runt Hjälmaren utökas till 300 meter på land, 100 meter i vattnet. Strandskyddet runt Sottern föreslås utökas till 200 meter på land, och 100 meter i vattnet.

Anledningen till att Länsstyrelsen vill utöka strandskyddet är att man långsiktigt vill trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden samt att man vill bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet.

Undantaget från förslaget är alla detaljplanelagda områden, till exempel i Hampetorp, Åsby och Katrinelund. Diskussion pågår med kommunen om ytterligare ställen där exploateringen är ganska stor, men där är inget klart än. Större vägar bryter strandskyddet, vilket gör att strandskyddet kan vara kortare än 300 meter vid exempelvis Riksväg 52.

Förslaget till beslut finns via länken till höger, likaså kartor både i pdf-format och i Länsstyrelsens webbverktyg webbGIS.

Man kan skicka in synpunkter på remissen fram till 31 oktober. Den är skickad till vissa remissinstanser, men vem som helst har rätt att lämna in synpunkter.

Hur man gör i kartan: Klicka på länken till kartan, klicka därefter på förstoringsglaset så kan du klicka och hålla nere vänster mustangent samtidigt som du drar musen för att markera det område du vill titta närmare på. Sedan byter man till handverktyget för att flytta runt i kartan.

Åsa Ödman

Publicerad den 10 oktober 2014 kl. 16:34

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Externa länkar:
- Information om remissen
- Karta över utökat strandskydd

Relaterade artiklar:
- Förslag om utvidgat strandskydd

Reportage

Länstrafiken byter busskort

Under allhelgonahelgen byter Länstrafiken ut alla busskort och all utrustning i bussarna. Ett stort teknikskifte, som är ett måste.

Under de senaste 10 åren har arbete och planering pågått, flera gånger har lanseringen av nya busskortet försenats.

Orsaken till busskortsbytet är att de gamla korten med magnetremsa och den utrustning som finns har gjort sitt efter alla år. Den nya tekniken bygger på helt annan teknik, med kontaktlösa kort som du enbart behöver hålla upp framför en läsare för att registrera din resa. Möjlighet att ladda på nya resor eller värde online och mycket annat nytt.

Nytt är att det busskort du har som månadskort idag, försvinner. Istället behöver du skaffa ett nytt Resekort. Nytt är att det rabattkort du har idag, försvinner och ersätts av ett nytt Resekort.

När saker som man är trygg med försvinner så upplevs det lite negativt, men vad kommer i stället undrar vi.

Östernärkebladet.se träffar Länstrafikens områdeschef Thony Lundberg som berättar alla fördelar.

Vad kommer det för nya kort?
Från 3 november behöver bussresenärer endast ett Resekort, det kortet kan laddas med en reskassa i stället för tidigare rabattkort. Samma kort kan också laddas med t.ex ett 31 dagars pendlarkort. Upp till 3 olika resealternativ/produkter kan laddas på ett och samma kort.

Hur byter jag mina kort?
Thony berättar att det är väldigt enkelt. Från den 15 oktober kan man i Östernärke gå in på Länstrafikens ombud, Ica Odenhallen eller Ica Nära i Stora Mellösa. Har man månadskort så åker man perioden ut med sitt gamla kort. Du visar då upp kortet och aktiveringskvitto för chauffören när du kliver på bussen.

-Jag har 32 stycken rabattkort ligger hemma, förlorar jag dem?
Nej svarar Thony, du kan föra över värdet på de gamla rabattkorten på ett nytt Resekort. Det kan du göra hos något av Länstrafikens ombud, på Resecentrum i Örebro eller i tillfällig kortbytarbutik i Krämaren. På bussarna och hos ombuden finns också kortbytarpaket du kan använda.

Med kortbytarpaketet tar det dock ca 10 dagar innan man har sitt gamla saldo överfört på nya kortet. Tänk på att inte skicka in ditt gamla rabattkort före den 3 november om du har behov av att resa på det dessförinnan.

Studenter och deras kort hur får de nya?
Det får de inte säger Thony, inte än i alla fall. Det behöver de inte, det räcker att de visar upp sitt nuvarande kort och tillhörande giltighetsbevis. Grundskole- och gymnasiekorten kommer att bytas ut vid ett senare tillfälle.

Andreas Ryding

Publicerad den 9 oktober 2014 kl. 12:33

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Slutet nära för de gamla korten.
Foto: Andreas Ryding

Reportage

Fälttävlingar på Segersjö

Swedish Eventing Tour består av fyra deltävlingar i fältritt, och Segersjö Fälttävlan är den sista och avgörande tävlingen.

Redan innan man kommer fram till Segersjö herrgård möts man av ett fält fyllt med bilar.

Fälttävlingsdagarna på Segersjö har inte bara hästtävlingar att erbjuda. Man kan bland annatse agilitytävlingar för hundar, man kan också testa sin hund i att möta en björn. Björnen rör sig på en radiostyrd vagn.

Fältrittbanan i Segersjö startar på själva arenan och går ut i den mycket vackra ekskogen, där hindren smälter in i naturen. Efter en vända över gärdet går banan upp i den vackra slottsparken och ner mot vattnet, innan man kommer tillbaka upp på arenan. En mycket vackert anlagd bana
som väl anpassar sig till omgivningen.

På plats finns också en mässa med företag som passar på att visa upp vad de har att erbjuda.

Tävlingen avslutas med söndagens banhoppningar. De börjar 10.00 med regionala tävlingar och fortsätter med fälttävlans banhoppning 12.00.

Delresultat efter dressyr och fälttävlan:
CIC2*
1. Camilla Saebo Hansen Danmark på Zansibar
2. Therese Viklund Flyinge Hästsportklubb på Moccase
3. Anna Nilsson Tågarportens Ryttarförening på Luxor
CIC1*
1. Isabella Lidbrandt Stora Wäsby Fältrittklubb på Mowits
2. Helena Graunsgaard Danmark på Grey Girl
3. Therese Viklund Flyinge Hästsportklubb på Diabolique

Gunnar Löv

Publicerad den 20 september 2014 kl. 18:09

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel


Foto: Gunnar Löv

Denna artikel innehåller flera bilder. Klicka här för att visa bildgalleri

Reportage

Stort intresse för gårdsloppis

Redan före öppningen 10.00 var den tillfälliga parkeringen full.

Parkeringsvakten hade stundtals fullt upp så inga besökare skulle ställa sig i vägen för varandra. Nere på gårdsplanen var det första timmarna hektiskt med massor av folk som var fyndsugna.

Stundtals rådde nästan kaos och huggsexa när föremålen tilldrog sig intresse från flera spekulanter samtidigt. Hela tiden kom och gick folk, i det senare fallet så gott som alltid bärandes på något fynd.

En fyrhjuling som pga motorstopp inte kunnat flyttas undan rök den också av bara farten, i detta fall slutade det med budgivning och en något oväntad försäljning då avsikten egentligen var att sälja den på annons vid ett senare tillfälle.

Under dagen uppskattas det ha varit över hundra bilar inne på den tillfälligt iordningställda P-platsen och ännu fler besökare.

Alice och alla inblandade tackar alla besökare som kom och gjorde fynd men samtidigt bidrog till cancerforskningen. Inkomsterna från loppisen kommer nu sättas in på cancerfonden.

Efter en lång och trevlig dag med många skratt och trevliga möten så stängde loppisen lite tidigare än planerat, en tröttsam och slitsam dag till ända.


Uppdaterat

Loppisen inbringade en summa av nästan 10.000 kronor som nu går till Cancerfonden.

Andreas Ryding

Uppdaterad den 30 augusti 2014 kl. 19:34
Publicerad den 30 augusti 2014 kl. 14:00

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel


Foto: Andreas Ryding


Foto: Andreas Ryding


Foto: Andreas Ryding

Reportage

Dags för skörd av havre på gammalt vis

Mycket intresse då det skördades med unika äldre tröskor i Lännäs.

Tänk vilket intresse det är här i bygden för äldre jordbruksredskap, men så är vi mitt i Närkes mylla.

I går kväll visade några entusiaster upp tröskor av äldre datum, så intressanta så tidningen Traktor powers redaktör kom för att vara med på denna unika parad. Kanske blir det ett fint reportage och några filmsekvenser i denna tidning som läses i hela landet.

Dagens höjdpunkt var en speciell tröska av märket Aktiv som hade en press baktill för halmen. Den har radarparet Rune Berglind och Göran Johansson fixat till. En självbindare fanns också med av äldre datum som fixade havrekärvar som bland annat skall ut på försäljning vid Nora marknaden till helgen.

En självgående större tröska från 1962, en 10 fotare, ägs och kördes av Åke Karlsson. Claes Pettersson från Sköllersta fanns också på plats med sin fina Lanz Bulldog.

Vi som var med denna eftermiddag och kväll fikade sedan i en underbar kväll.

Sune Jansson

Publicerad den 29 augusti 2014 kl. 10:11

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel


Foto: Sune Jansson

Denna artikel innehåller flera bilder. Klicka här för att visa bildgalleri

Reportage

Landshövdingar besökte yrkesfiskare på Göksholm

Landshövdingarna guidades under söndagen i Östernärke i samband med Landshövdingemötet i Örebro Län den 24-26 augusti.

Under sitt besök för Landshövdingemötet i Örebro län, guidades Landshövdingarna under söndagen i delar av Östernärke.

Klockan 17.00 kom landshövdingarna, de flesta med respektive, totalt cirkaa 40 personer, med buss till Hans Johansson som är yrkesfiskare på Göksholm.

Hans farfars gamla Hjälmarsnipa välkomnade besökarna med kall dryck och därefter fick de information av Hans Johansson och Martin Engström, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Örebro om hur en fiskares yrke fungerar, både ur historiskt perspektiv - och hur framtiden ser ut.

Landshövdingarna fick också möjligheten att titta på en mängd olika redskap som för besöket var i ordningsställt. Ett bottengarn var uppsatt på land liksom nät och en parryssja. Även issågar fanns också att titta på.

Informationen berörde också MSC-märkningen av Gösen i Hjälmaren, samt hur bestånd och statistik ser ut för yrkesfisket.

Landshövdingarna har ett späckat schema under dagarna för besöket i Örebro Län, och Örebro Läns Landshövding Rose-Marie Frebran var mån om att besökarna fick se mesta möjliga under den tid de hade för sitt besök i Sandshagen, innan de skulle vidare.

Vid båthamnen i Göksholm väntade båten M/S Lagerbjelke, för att föra besökarna vidare till den väntande middagen i Katrinelund.

De landshövdingar som är på besök är, förutom Rose-Marie Frebran själv:

Blekinge län, Berit Andnor
Dalarnas län, Maria Norrfalk
Gotlands län, Cecilia Schelin Seidegård
Gävleborgs län, Barbro Holmberg
Hallands län, Lenna Sommerstad
Jämtlands län, Jöran Hägglund
Jönköpings län, Minoo Akhtarzand
Kalmar län, Stefan Carlsson
Kronobergs län, Kristina Alsér
Norrbottens län, Sven-Erik Österberg
Skåne län, Margareta Pålsson
Stockholms län, Chris Heister
Södermanlands län, Liselott Hagberg
Uppsala län, Peter Egardt
Värmlands län, Kenneth Johansson
Västerbottens län, Magdalena Andersson
Västernorrlands län, Bo Källstrand
Västmanlands län, Ingemar Skogö
Västra Götalands län, Lars Bäckström
Östergötlands län, Elisabeth Nilsson


Helena Lingmar

Publicerad den 24 augusti 2014 kl. 19:06

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel


Foto: Helena Lingmar

Denna artikel innehåller flera bilder. Klicka här för att visa bildgalleri

Relaterade artiklar:
Alla landshövdingar till Östernärke

Fler nyheter i denna kategori

2014-08-21 11:35:42 - Landsbygdsnämnd föreslås ersätta områdesnämnd
2014-08-03 09:25:51 - Ett Dråpslag för Kevin
2014-07-30 20:29:32 -  Direktsändning i radio från Stora Mellösa idag
2014-06-28 23:28:22 - När och hur skrivs det nyheter på Östernärkebladet?
2014-06-06 14:02:59 - Glest med folk på dialogmöte om ungdomar
2014-06-04 08:02:12 - Avloppsmötet - en fördjupning
2014-05-10 17:58:49 - Kväll i Odensbacken
2014-05-08 15:22:42 - När åker polisen ut till Östernärke?
2014-03-30 23:12:20 - Föräldrasamarbete viktigt för ny rektor
2014-02-26 09:59:25 - Medborgardialog i Stora Mellösa
2014-02-19 08:09:42 - Välbesökt möte i Kilsmo
2014-02-15 22:59:37 - Stelbenta regler hindrar barn från att besöka kulturarrangemang
2014-01-19 21:52:03 - Ny svävare till SSRS Hjälmaren
2014-01-19 20:48:03 - Läget för Hampetorps skola
2013-12-18 21:46:23 - Kul med GPS/smartphone
2013-11-27 17:45:48 - Sophia sjunger på Stortorget
2013-10-09 11:33:06 - Vad betyder en hållbar utveckling för invånarna i Östernärke?
2013-10-03 16:52:23 - Trafikverket bygger om i Odensbacken
2013-10-03 09:56:10 - Många nej till uranutvinning
2013-09-30 08:55:43 - Grannfest då byarna möttes
2013-09-09 15:02:10 - Radio - en hjärtesak för Jennebo
2013-09-04 18:56:13 - Uppsnyggad fastighetstomt
2013-08-31 12:59:59 - Landstinget kommer förhandla om beredskapen
2013-08-27 10:08:03 - Rune skördar på gammalt vis
2013-08-26 10:44:19 - Beredskapen kostar 2,8 mkr per år
2013-08-13 14:56:17 - Stora Mellösa Baptistkyrka bygger för bygden
2013-08-12 20:48:04 - Dalatraktorer i Odensbacken
2013-08-05 09:46:08 -  Traktorcaféet i Råsta slutputtrade för i år
2013-06-13 09:26:57 - Populära fordon får nytt hem
2013-06-12 09:41:12 - Viskväll i försommaren med Johan Rydholm
2013-06-09 12:38:29 - Östernärkingar på Classic Motor
2013-06-03 11:03:35 - Jubileumsträff i Torsborg
2013-05-26 11:09:01 - Bilder från Hästkraftens dag
2013-05-12 19:48:22 - Smolk i glädejebägaren för Oden Park
2013-05-10 12:54:41 - Apoteket Svanen i ombyggda lokaler
2013-04-26 08:49:21 - Besök på framtidsveckan i Stora Mellösa

jenneboradio is on Mixlr

Om cookies
Om Östernärkeportalen
Ansvarig utgivare: Bengt Bronner
Information om bildköp
Länka gärna till Östernärkeportalen!


Tips om hemsida utanför Östernärke: surftips@osternarkeportalen.se
Material till artiklar för publicering: artikel@osternarkebladet.se
Allmänna administrativa ärenden: info@osternarkebladet.se
Tips om lokal hemsida: lokalalankar@osternarkebladet.se
Nyhetstips till redaktionen: tips@osternarkebladet.se

Allt material på denna sida skyddas av Lagen om upphovsrätt. Alla rättigheter förbehålles © 2004-2010