Tipsa om nyhet!

har namnsdag

Tipsa oss!

Skriv själv!

Bildförsäljning

Copyright

Annonsera

Samarbeten

Om oss

Kontakt

INNEHÅLL

Lokaltidningen
Östernärkebladet
- Startsida -

Nyhetsnotiser

Lokalnyheter

Reportage

Läsartips

Läst & Länkat

Trafikinfo

Arrangemang

Föreningsnytt

Kyrkoaktuellt

Företagsnyheter

Vindkraft

Samhällsinfo

Områdesnämnd

Debatt

Upp till 18

Turism & Fritid

Kultur & Nöje

Idrott & Hälsa

Resultatbörs

Kåserier

Krönikor

Insändare

Surftips

Veckans bild

KalenderAnvändarnamn:


Lösenord:
Reportage

Yrkesfiskare från Finland på studiebesök på Vinön

Studiebesöket handlade om att ta del av den MSC-certifiering som Hjälmarens yrkesfiskare gjort gällande gösfisket.

Torsdagen den 9 april tog ordförande Hans Johansson från Hjälmarens Fiskareförbund och sekreterare Johan Nilsson (båda är yrkesfiskare) samt Per Nyberg emot åtta yrkesverksamma fiskare från Finland samt en projektledare för MSC.

Programmet inleddes med lunch på skolan, därefter presenterade Johan en power point-presentation (bildspel) över det miljöcertifierade gösfisket i Hjälmaren.

Syftet med studiebesöket var att lära av MSC-certifierat gösfiske i Hjälmaren. Projektledaren har för avsikt att försöka starta upp denna process även i Finland. Per Nyberg gav en presentation över bakgrunden och Hans över framtidens arbete.

Kvällen avslutades med en mycket god gösmiddag som Yvonne Karlsson tillagade! Varmt tack!

Ovanstående fiskare fiskar i Ule träsk i Finland där isen ligger ca. 5 månader/år. Ule träsk är en insjö och är den fjärde största sjön i Finland. Den är 928 kvadratkilometer med ett medeldjup på 7 meter och det största vattendjupet består av 36 meter.

I denna insjö är det ett mycket syrerikt vatten som är idealisk för vattenlevande djur och fiskar.
Fisk som trivs bäst är siklöja, gös, insjööring, gädda, sik och nors. En fiskare berättade att han hade fokuserat på nästan enbart fiske av lake som gav 5 euro/kg vilket är ett mycket bra pris för lake. Varför är inte lake populärt i Sverige?

Det finns fortfarande flodpärlmusslor men beståndet har minskat betydligt. Kräftbeståndet är dåligt.
150 olika fågelarter trivs och vistas vid denna insjö.
Det finns ett antal öar i sjön och den största ön heter Manamansalo och består av en sandhed. Kassu Halonens konstcentrum finns på denna ö och det är ca. 60.000 besökare/år.

Sjön består av en fin sandbotten och många badare trivs på de långgrunda stränderna.

Efter en förhoppningsvis god nattsömn och frukost på skolan fick de fiskare som önskade följa med ut på en fisketur innan de återvände till Finland. Projektledaren fotade och filmade och var tämligen imponerad över gösbeståndet! Detta material och all övrig information/upplevelser skulle han använda i det fortsatta arbetet/processen i Finland för att försöka genomföra MSC fiske i ett flertal insjöar.

Bakgrundsfakta om MSC:

MSC står för Marine Stewardship Council (Certifierat hållbart fiske).

Visionen är: Vår vision är hav som sjuder av liv – idag, imorgon och för framtida generationer.

Genom att välja MSC- märkt fisk ger du erkännande och uppmuntran åt yrkesfiskare som använder sig av hållbara fiskemetoder och som fiskar på livskraftiga bestånd.

Johan hade också i uppdrag att delta på MSC svenska organisationens årsmöte för att berätta om detta arbete och är inbjuden till Hamburg under hösten.

Vid "pennan" Birgitta Åberg Andersson

Redaktionen

Publicerad den 30 april 2015 kl. 19:42

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Fiskare och projektledare från Finland på Vinön den 9-10 april
Foto: Birgitta Åberg Andersson

Denna artikel innehåller flera bilder. Klicka här för att visa bildgalleri

Reportage

Östernärkingar for till Nya Zeeland

Mycket spännande om familjen från Lännäs i TV-programmet "Familjer på äventyr" som sändes här om dagen.

Östernärkebladet.se har varit i kontakt med familjen Hoelstad och undrat lite hur de har det.

Ni har sett TV programmet själva, hur var det?

- Vi är väldigt glada för att det höll en så fin ton med en humoristisk touch och samtidigt fint djup, berättar Ingrid.

Hur känns det att vara så långt borta utan vänner omkring er?

- Det här är ju sjätte resan vi gör till Nya Zeeland och har hunnit få många nya vänner här. Men självklart saknar vi vänner och familj hemma i Sverige. De bästa vännerna har man dock kvar oavsett avstånd – ni vet de man fortsätter med där man slutade. Facebook är en fantastisk plattform för oss och där håller vi nära kontakt med Sverige.

Längtar ni hem någon gång?

- Javisst. Framför allt vid högtider och bemärkelsedagar. Jul med grill på stranden i sandaler, men utan släkten, ger inte riktigt den rätta julkänslan! Vi saknar ekologiskt rågmjöl, Singoalla och Länsbussen. Här finns inget sådant.

Saknar ni Östernärke?

- Ja, framför människorna. Det är de som gör en plats speciell. Vi saknar personalen på Ica, kvällspromenaden runt kyrkan i Lännäs och barnens fantastiska tränare, lärare och ledare.

Bor ni i er husbuss nu?

- Vår nya husbil är hemkörd till farmen där vi hyr ett hus, men vi har inte flyttat in i den än. Vi vill bygga om den lite innan vi rullar iväg och planerar just nu för fullt det lilla caféköket. Och vi behöver även minska på det bohag vi har i huset med sängar, tvättmaskin, kyl, byråer och soffor. Vidare behöver vi söka de tillstånd som krävs, installera ny el och nya vattentankar för espressomaskinen samt justera fönster så vi kan använda dem som försäljningslucka. I mitten av februari hoppas vi kunna rulla iväg.

Vad arbetar ni med?

- Under hösten har vi skrivit vår andra bok, som nu ligger i tryckpressarna, samt en del resereportage för Expressen. Vi har också jobbat med omformningen av Englas Skafferi som ska byta namn till Wholemeal och flytta ut på nätet. Från Nya Zeeland kommer vi via Internet kunna erbjuda bakkurser online, en resebyrå för Nya Zeelandsresenärer samt bokförsäljning.

Har ni hälsningar till oss fega?

- Våga drömma och våga prova!
"Det passar aldrig" som vi brukar säga, men plötsligt passerar tillfället. Våga då fånga tillfället och tro på att det bär!

- Följ gärna vår reseblogg på www.hoelstad.blogspot.com.

- Allt gott hälsar vi från sommaren i Landet Mittemot!
Mvh Ingrid & Ola, Engla & Alvin Hoelstad

Sune Jansson

Publicerad den 22 januari 2015 kl. 09:10

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Englas café. Arkivbild
Foto: Sune Jansson

Denna artikel innehåller flera bilder. Klicka här för att visa bildgalleri

Reportage

Flytten går från Bärsta till Bryssel

I dag går flyttlasset till Bryssel, för Madeleine Bruhn Sundqvist.

Sedan i maj 2012 har Madeleine Bruhn Sundqvist pendlat mellan hemmet i Östernärke till Stockholm och kontoret i Gamla Stan, samt till Bryssel en vecka i månaden.

Madeleine har arbetat som lokal assistent i Sverige för Folkpartiets Europaparlamentariker Olle Schmidt, Marit Paulsen och Cecilia Wikström. Madeleine har arbetat med press- och samordningsansvar, samt haft alla kontakter med Folkpartiet.

Från och med januari 2015 är Madeleines tjänst flyttad till Bryssel och hon har en befattning som Accredited Parlamentary assistant. Pressansvaret för Marit Paulsen kvarstår, och för Cecilia Wikströms del ansvarar Madeleine för events och seminarier.

Under valrörelsen 2014 arbetade Madeleine som kampanjansvarig för Marit Paulsen. Ett roligt och annorlunda jobb, som innebar många besök hos grisar berättar hon.

Under hösten fortsatte hon att arbeta för Marit Paulsen och Cecilia Wikström och då fick Madeleine frågan om hon ville flytta ner till Bryssel för att arbeta. Något som hela tiden varit en målsättning för Madeleine, eftersom Bryssel är ett centrum för politiken.

Madeleine ser fram emot sitt nya uppdrag, som sträcker sig till 2019. Vilket beror på den mandatperiod de förtroendevalda är invalda på.

Med till Bryssel följer mannen Håkan och yngsta sonen Patrik, som till en början skall läsa franska. Håkan har även lite krokar ute bland några Svenska företag och organisationer, vilket det finns gott om i Bryssel. Äldste sonen Richard pluggar sin sista termin på Örebro Universitet, och blir i nuläget kvar i Örebro.

Madeleine berättar att de bott i huset i Bärsta sedan 1991, och att det blir en stor omställning för familjen att flytta. Bryssel är en härlig stad som ligger mitt i Europa. Klimatet är mildare, vilket passar familjen bra då snö är något som inte tillhör det dem gillar mest. Matutbudet är stort med världens godaste pommes frites, öl, choklad, och musslor. Det kan bara bli bra säger Madeleine.

Helena Lingmar

Publicerad den 18 januari 2015 kl. 10:35

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Det nya boendet
Foto: Madeleine Bruhn Sundqvist

Europaparlamentet i januari 2014, då körsbären står i full blom.
Foto: Madeleine Bruhn Sundqvist

Reportage

Marie och Michael nya ägare till Konst & Hantverk

Först besökte de Annebo, ett riktigt smultronställe på vägen mellan Kilsmo och Svennevad. Sedan åkte de med tioåriga barnbarnet Adam till Brevens Bruk för att ta en fika på Konst & Hantverk. Och efter en vecka hade de bestämt sig. Nu är de ägare till såväl Annebo som Konst & Hantverk.

– När vi kom till Brevens bruk tänkte vi ”vilket otroligt vackert ställe”, säger Marie Pettersson, som från och med december driver Konst & Hantverk tillsammans med sin man Michael.

Inte bara Herrens vägar är outgrundliga, utan så är även andra. Marie och Michael hade bestämt sig för att lämna Falkenberg och söka sig till trakterna av Katrineholm, där Marie har tre söner och fem barnbarn. Och vill man vara vidsynt går det nog att inräkna Östernärke till ”trakterna av Katrineholm”.
När de sedan fick veta att Konst & Hantverk var till salu slog de till.
De är fulla av entusiasm inför framtiden. Idéerna sprudlar och endast fantasin sätter gränser för deras planer.

Michael Pettersson är museitekniker vid Varbergs fästningsmuseum och vet därmed hur man fixar fina utställningar och ordnar attraktiva presentationer. Marie är utbildad finsnickare och skulle nog också kunna kalla sig konstnär, även om hon undviker etiketten.

– Vi vill använda oss av allt som människor i bygden kan skapa. Konstnärer, hantverkare och andra. Vi tänker också själva bidra genom att baka allt, odla vad vi kan och se till att frukt och annat är ekologiskt. Allt som vi serverar ska för övrigt vara ekologiskt, säger Marie Pettersson.


Först Annebo, sedan Konst & Hantverk. Snabba ryck. Och nu blir de förstås sommarboende här?
– Inte alls. Vi ska bo i Annebo året runt. Vi flyttar upp nästa år, i april blir det väl, säger Michael, som även är musiker och vill att Konst & Hantverk också blir en liten konsertsal.

Officiellt tog de över den 1 december, men smygöppnade första advent och de har stora förväntningar på julmarknaden i Breven den xx december.
– Då tänker vi skapa ett jullandskap här inne. Vi är jultokiga båda två. Man kan nog beteckna oss som barnsliga också, säger Michael.

Både Marie och Michael är överväldigade över det mottagande som de fått i Brevens Bruk, inte minst av Brevens Bruk AB som blir deras nya hyresvärd.
– Alla som vi träffat här har fått oss att känna oss som hemma redan innan vi flyttat hit. Det är underbart, säger Marie.

De planerar generösa öppettider. Sju dagar i veckan under sommaren. Och från påsk några dagar i veckan.
– Semester? Ja, det får vi väl ta under vintern, säger Marie Pettersson.

Stigbjörn Bergensten

Publicerad den 4 december 2014 kl. 10:57

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Michael och Marie Pettersson tar över Konst & Hantverk i Brevens Bruk.
Foto: Stigbjörn Bergensten

Reportage

Mycket halt i Stora Mellösa i morse

Flera avåkningar på länsväg 207 i Stora Mellösa.

En lastbil med kött och grönt från Nyköping på väg till Örebro halkade nu på morgonen av vägen i Stora Mellösa.

Det var enligt chauffören snorhalt på vägen i den täta dimman.
-Men lite omtumlad så klarade jag mig bra, berättade han.
En annan olycka med en bil i det hala väglaget skedde i närheten av lastbilsolyckan.

Sune Jansson

Publicerad den 26 november 2014 kl. 09:26

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel


Foto: Sune Jansson


Foto: Sune Jansson


Foto: S

Relaterade artiklar:
- Lastbil i diket
- Trafikolycka Torsborg

Reportage

Stora Mellösa först i Sverige med solceller på idrottsplats

Stor satsning för egen el av SMÅ IF på Tingstadsvallen.

Tårtkalas på Tingstadsvallen var det idag då solcellsprojektet invigdes. Ett tiotal personer hade mött upp i snålblåsten för att se överlämnandet av projektet.
En dröm har gått i uppfyllelse idag för Bosse Johansson ordförande i SMÅ IF.

– Det här är ju Sveriges första idrottsplats som fått solcellsel. Miljöintresset drev mig och jag blev inspirerad på en föreläsning som startade det hela om solceller och nu ser vi framåt med tillförsikt, berättar Bosse.

Fredrik Haglund från Veosol Teknik AB berättar att det är den största anläggningen hittills som de gjort men det här är ju framtiden så jag ser tiden an.

Veosol Teknik AB fick i uppdrag av SMÅ IF att installera en nyckelfärdig solcellsanläggning om 72 styck solcellsmoduler med 250 W per modul och en total effekt om 18 000 W toppeffekt eller 18 kWp.

Anläggningen placerades på taket som är 100 kvadratmeter i ett rakt söderläge, solcellerna fördelas på tre rader om 24 styck per rad och beräknas leverera cirka 17 485 kWh/år är byggd för en 3-fasig inmatning på nätet till nätägaren E.ON.

Föreningen räknar med att tillverka 90 % av sin förbrukning och därmed få ner våra elkostnader i motsvarande grad, berättar Bosse.

– Förbrukningen 2013 var drygt 20 000 kWh och en kostnad på över 40 000 kr. och nu gör vi en investering på 300 000 kr och sparar ca 30 000 kr/år.

Vi har fått av Örebro läns idrottsförbund och Örebro Kommun ekonomiskt bidrag som har gjort det möjligt för oss att göra denna satsning. Själva gör vi också en betydande insats. Regionförbundet har stöttat med råd och tips.

Sune Jansson

Publicerad den 22 oktober 2014 kl. 17:43

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Överlämmnadet
Foto: Sune Jansson

Denna artikel innehåller flera bilder. Klicka här för att visa bildgalleri

Fler nyheter i denna kategori

2014-10-10 16:34:24 - Förslag på utökat strandskydd för Hjälmaren
2014-10-09 12:33:40 - Länstrafiken byter busskort
2014-09-20 18:09:34 - Fälttävlingar på Segersjö
2014-08-30 14:00:48 - Stort intresse för gårdsloppis
2014-08-29 10:11:15 - Dags för skörd av havre på gammalt vis
2014-08-24 19:06:45 - Landshövdingar besökte yrkesfiskare på Göksholm
2014-08-21 11:35:42 - Landsbygdsnämnd föreslås ersätta områdesnämnd
2014-08-03 09:25:51 - Ett Dråpslag för Kevin
2014-07-30 20:29:32 -  Direktsändning i radio från Stora Mellösa idag
2014-06-28 23:28:22 - När och hur skrivs det nyheter på Östernärkebladet?
2014-06-06 14:02:59 - Glest med folk på dialogmöte om ungdomar
2014-06-04 08:02:12 - Avloppsmötet - en fördjupning
2014-05-10 17:58:49 - Kväll i Odensbacken
2014-05-08 15:22:42 - När åker polisen ut till Östernärke?
2014-03-30 23:12:20 - Föräldrasamarbete viktigt för ny rektor
2014-02-26 09:59:25 - Medborgardialog i Stora Mellösa
2014-02-19 08:09:42 - Välbesökt möte i Kilsmo
2014-02-15 22:59:37 - Stelbenta regler hindrar barn från att besöka kulturarrangemang
2014-01-19 21:52:03 - Ny svävare till SSRS Hjälmaren
2014-01-19 20:48:03 - Läget för Hampetorps skola
2013-12-18 21:46:23 - Kul med GPS/smartphone
2013-11-27 17:45:48 - Sophia sjunger på Stortorget
2013-10-09 11:33:06 - Vad betyder en hållbar utveckling för invånarna i Östernärke?
2013-10-03 16:52:23 - Trafikverket bygger om i Odensbacken
2013-10-03 09:56:10 - Många nej till uranutvinning
2013-09-30 08:55:43 - Grannfest då byarna möttes
2013-09-09 15:02:10 - Radio - en hjärtesak för Jennebo
2013-09-04 18:56:13 - Uppsnyggad fastighetstomt
2013-08-31 12:59:59 - Landstinget kommer förhandla om beredskapen
2013-08-27 10:08:03 - Rune skördar på gammalt vis
2013-08-26 10:44:19 - Beredskapen kostar 2,8 mkr per år
2013-08-13 14:56:17 - Stora Mellösa Baptistkyrka bygger för bygden
2013-08-12 20:48:04 - Dalatraktorer i Odensbacken
2013-08-05 09:46:08 -  Traktorcaféet i Råsta slutputtrade för i år
2013-06-13 09:26:57 - Populära fordon får nytt hem
2013-06-12 09:41:12 - Viskväll i försommaren med Johan Rydholm

jenneboradio is on Mixlr

Om cookies
Om Östernärkeportalen
Ansvarig utgivare: Bengt Bronner
Information om bildköp
Länka gärna till Östernärkeportalen!


Tips om hemsida utanför Östernärke: surftips@osternarkeportalen.se
Material till artiklar för publicering: artikel@osternarkebladet.se
Allmänna administrativa ärenden: info@osternarkebladet.se
Tips om lokal hemsida: lokalalankar@osternarkebladet.se
Nyhetstips till redaktionen: tips@osternarkebladet.se

Allt material på denna sida skyddas av Lagen om upphovsrätt. Alla rättigheter förbehålles © 2004-2010