Tipsa om nyhet!

har namnsdag

Tipsa oss!

Skriv själv!

Bildförsäljning

Copyright

Annonsera

Samarbeten

Om oss

Kontakt

INNEHÅLL

Lokaltidningen
Östernärkebladet
- Startsida -

Nyhetsnotiser

Lokalnyheter

Reportage

Läsartips

Läst & Länkat

Trafikinfo

Arrangemang

Föreningsnytt

Kyrkoaktuellt

Företagsnyheter

Vindkraft

Samhällsinfo

Områdesnämnd

Debatt

Upp till 18

Turism & Fritid

Kultur & Nöje

Idrott & Hälsa

Resultatbörs

Kåserier

Krönikor

Insändare

Surftips

Veckans bild

KalenderAnvändarnamn:


Lösenord:
Reportage

Marie och Michael nya ägare till Konst & Hantverk

Först besökte de Annebo, ett riktigt smultronställe på vägen mellan Kilsmo och Svennevad. Sedan åkte de med tioåriga barnbarnet Adam till Brevens Bruk för att ta en fika på Konst & Hantverk. Och efter en vecka hade de bestämt sig. Nu är de ägare till såväl Annebo som Konst & Hantverk.

– När vi kom till Brevens bruk tänkte vi ”vilket otroligt vackert ställe”, säger Marie Pettersson, som från och med december driver Konst & Hantverk tillsammans med sin man Michael.

Inte bara Herrens vägar är outgrundliga, utan så är även andra. Marie och Michael hade bestämt sig för att lämna Falkenberg och söka sig till trakterna av Katrineholm, där Marie har tre söner och fem barnbarn. Och vill man vara vidsynt går det nog att inräkna Östernärke till ”trakterna av Katrineholm”.
När de sedan fick veta att Konst & Hantverk var till salu slog de till.
De är fulla av entusiasm inför framtiden. Idéerna sprudlar och endast fantasin sätter gränser för deras planer.

Michael Pettersson är museitekniker vid Varbergs fästningsmuseum och vet därmed hur man fixar fina utställningar och ordnar attraktiva presentationer. Marie är utbildad finsnickare och skulle nog också kunna kalla sig konstnär, även om hon undviker etiketten.

– Vi vill använda oss av allt som människor i bygden kan skapa. Konstnärer, hantverkare och andra. Vi tänker också själva bidra genom att baka allt, odla vad vi kan och se till att frukt och annat är ekologiskt. Allt som vi serverar ska för övrigt vara ekologiskt, säger Marie Pettersson.


Först Annebo, sedan Konst & Hantverk. Snabba ryck. Och nu blir de förstås sommarboende här?
– Inte alls. Vi ska bo i Annebo året runt. Vi flyttar upp nästa år, i april blir det väl, säger Michael, som även är musiker och vill att Konst & Hantverk också blir en liten konsertsal.

Officiellt tog de över den 1 december, men smygöppnade första advent och de har stora förväntningar på julmarknaden i Breven den xx december.
– Då tänker vi skapa ett jullandskap här inne. Vi är jultokiga båda två. Man kan nog beteckna oss som barnsliga också, säger Michael.

Både Marie och Michael är överväldigade över det mottagande som de fått i Brevens Bruk, inte minst av Brevens Bruk AB som blir deras nya hyresvärd.
– Alla som vi träffat här har fått oss att känna oss som hemma redan innan vi flyttat hit. Det är underbart, säger Marie.

De planerar generösa öppettider. Sju dagar i veckan under sommaren. Och från påsk några dagar i veckan.
– Semester? Ja, det får vi väl ta under vintern, säger Marie Pettersson.

Stigbjörn Bergensten

Publicerad den 4 december 2014 kl. 10:57

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Michael och Marie Pettersson tar över Konst & Hantverk i Brevens Bruk.
Foto: Stigbjörn Bergensten

Reportage

Mycket halt i Stora Mellösa i morse

Flera avåkningar på länsväg 207 i Stora Mellösa.

En lastbil med kött och grönt från Nyköping på väg till Örebro halkade nu på morgonen av vägen i Stora Mellösa.

Det var enligt chauffören snorhalt på vägen i den täta dimman.
-Men lite omtumlad så klarade jag mig bra, berättade han.
En annan olycka med en bil i det hala väglaget skedde i närheten av lastbilsolyckan.

Sune Jansson

Publicerad den 26 november 2014 kl. 09:26

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel


Foto: Sune Jansson


Foto: Sune Jansson


Foto: S

Relaterade artiklar:
- Lastbil i diket
- Trafikolycka Torsborg

Reportage

Stora Mellösa först i Sverige med solceller på idrottsplats

Stor satsning för egen el av SMÅ IF på Tingstadsvallen.

Tårtkalas på Tingstadsvallen var det idag då solcellsprojektet invigdes. Ett tiotal personer hade mött upp i snålblåsten för att se överlämnandet av projektet.
En dröm har gått i uppfyllelse idag för Bosse Johansson ordförande i SMÅ IF.

– Det här är ju Sveriges första idrottsplats som fått solcellsel. Miljöintresset drev mig och jag blev inspirerad på en föreläsning som startade det hela om solceller och nu ser vi framåt med tillförsikt, berättar Bosse.

Fredrik Haglund från Veosol Teknik AB berättar att det är den största anläggningen hittills som de gjort men det här är ju framtiden så jag ser tiden an.

Veosol Teknik AB fick i uppdrag av SMÅ IF att installera en nyckelfärdig solcellsanläggning om 72 styck solcellsmoduler med 250 W per modul och en total effekt om 18 000 W toppeffekt eller 18 kWp.

Anläggningen placerades på taket som är 100 kvadratmeter i ett rakt söderläge, solcellerna fördelas på tre rader om 24 styck per rad och beräknas leverera cirka 17 485 kWh/år är byggd för en 3-fasig inmatning på nätet till nätägaren E.ON.

Föreningen räknar med att tillverka 90 % av sin förbrukning och därmed få ner våra elkostnader i motsvarande grad, berättar Bosse.

– Förbrukningen 2013 var drygt 20 000 kWh och en kostnad på över 40 000 kr. och nu gör vi en investering på 300 000 kr och sparar ca 30 000 kr/år.

Vi har fått av Örebro läns idrottsförbund och Örebro Kommun ekonomiskt bidrag som har gjort det möjligt för oss att göra denna satsning. Själva gör vi också en betydande insats. Regionförbundet har stöttat med råd och tips.

Sune Jansson

Publicerad den 22 oktober 2014 kl. 17:43

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Överlämmnadet
Foto: Sune Jansson

Denna artikel innehåller flera bilder. Klicka här för att visa bildgalleri

Reportage

Förslag på utökat strandskydd för Hjälmaren

Länsstyrelsen föreslår att strandskyddet runt Hjälmaren utökas till 300 meter.

Länsstyrelsen i Örebro län har en remiss ute där man föreslår att strandskyddet runt Hjälmaren utökas till 300 meter på land, 100 meter i vattnet. Strandskyddet runt Sottern föreslås utökas till 200 meter på land, och 100 meter i vattnet.

Anledningen till att Länsstyrelsen vill utöka strandskyddet är att man långsiktigt vill trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden samt att man vill bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet.

Undantaget från förslaget är alla detaljplanelagda områden, till exempel i Hampetorp, Åsby och Katrinelund. Diskussion pågår med kommunen om ytterligare ställen där exploateringen är ganska stor, men där är inget klart än. Större vägar bryter strandskyddet, vilket gör att strandskyddet kan vara kortare än 300 meter vid exempelvis Riksväg 52.

Förslaget till beslut finns via länken till höger, likaså kartor både i pdf-format och i Länsstyrelsens webbverktyg webbGIS.

Man kan skicka in synpunkter på remissen fram till 31 oktober. Den är skickad till vissa remissinstanser, men vem som helst har rätt att lämna in synpunkter.

Hur man gör i kartan: Klicka på länken till kartan, klicka därefter på förstoringsglaset så kan du klicka och hålla nere vänster mustangent samtidigt som du drar musen för att markera det område du vill titta närmare på. Sedan byter man till handverktyget för att flytta runt i kartan.

Åsa Ödman

Publicerad den 10 oktober 2014 kl. 16:34

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Externa länkar:
- Information om remissen
- Karta över utökat strandskydd

Relaterade artiklar:
- Förslag om utvidgat strandskydd

Reportage

Länstrafiken byter busskort

Under allhelgonahelgen byter Länstrafiken ut alla busskort och all utrustning i bussarna. Ett stort teknikskifte, som är ett måste.

Under de senaste 10 åren har arbete och planering pågått, flera gånger har lanseringen av nya busskortet försenats.

Orsaken till busskortsbytet är att de gamla korten med magnetremsa och den utrustning som finns har gjort sitt efter alla år. Den nya tekniken bygger på helt annan teknik, med kontaktlösa kort som du enbart behöver hålla upp framför en läsare för att registrera din resa. Möjlighet att ladda på nya resor eller värde online och mycket annat nytt.

Nytt är att det busskort du har som månadskort idag, försvinner. Istället behöver du skaffa ett nytt Resekort. Nytt är att det rabattkort du har idag, försvinner och ersätts av ett nytt Resekort.

När saker som man är trygg med försvinner så upplevs det lite negativt, men vad kommer i stället undrar vi.

Östernärkebladet.se träffar Länstrafikens områdeschef Thony Lundberg som berättar alla fördelar.

Vad kommer det för nya kort?
Från 3 november behöver bussresenärer endast ett Resekort, det kortet kan laddas med en reskassa i stället för tidigare rabattkort. Samma kort kan också laddas med t.ex ett 31 dagars pendlarkort. Upp till 3 olika resealternativ/produkter kan laddas på ett och samma kort.

Hur byter jag mina kort?
Thony berättar att det är väldigt enkelt. Från den 15 oktober kan man i Östernärke gå in på Länstrafikens ombud, Ica Odenhallen eller Ica Nära i Stora Mellösa. Har man månadskort så åker man perioden ut med sitt gamla kort. Du visar då upp kortet och aktiveringskvitto för chauffören när du kliver på bussen.

-Jag har 32 stycken rabattkort ligger hemma, förlorar jag dem?
Nej svarar Thony, du kan föra över värdet på de gamla rabattkorten på ett nytt Resekort. Det kan du göra hos något av Länstrafikens ombud, på Resecentrum i Örebro eller i tillfällig kortbytarbutik i Krämaren. På bussarna och hos ombuden finns också kortbytarpaket du kan använda.

Med kortbytarpaketet tar det dock ca 10 dagar innan man har sitt gamla saldo överfört på nya kortet. Tänk på att inte skicka in ditt gamla rabattkort före den 3 november om du har behov av att resa på det dessförinnan.

Studenter och deras kort hur får de nya?
Det får de inte säger Thony, inte än i alla fall. Det behöver de inte, det räcker att de visar upp sitt nuvarande kort och tillhörande giltighetsbevis. Grundskole- och gymnasiekorten kommer att bytas ut vid ett senare tillfälle.

Andreas Ryding

Publicerad den 9 oktober 2014 kl. 12:33

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Slutet nära för de gamla korten.
Foto: Andreas Ryding

Reportage

Fälttävlingar på Segersjö

Swedish Eventing Tour består av fyra deltävlingar i fältritt, och Segersjö Fälttävlan är den sista och avgörande tävlingen.

Redan innan man kommer fram till Segersjö herrgård möts man av ett fält fyllt med bilar.

Fälttävlingsdagarna på Segersjö har inte bara hästtävlingar att erbjuda. Man kan bland annatse agilitytävlingar för hundar, man kan också testa sin hund i att möta en björn. Björnen rör sig på en radiostyrd vagn.

Fältrittbanan i Segersjö startar på själva arenan och går ut i den mycket vackra ekskogen, där hindren smälter in i naturen. Efter en vända över gärdet går banan upp i den vackra slottsparken och ner mot vattnet, innan man kommer tillbaka upp på arenan. En mycket vackert anlagd bana
som väl anpassar sig till omgivningen.

På plats finns också en mässa med företag som passar på att visa upp vad de har att erbjuda.

Tävlingen avslutas med söndagens banhoppningar. De börjar 10.00 med regionala tävlingar och fortsätter med fälttävlans banhoppning 12.00.

Delresultat efter dressyr och fälttävlan:
CIC2*
1. Camilla Saebo Hansen Danmark på Zansibar
2. Therese Viklund Flyinge Hästsportklubb på Moccase
3. Anna Nilsson Tågarportens Ryttarförening på Luxor
CIC1*
1. Isabella Lidbrandt Stora Wäsby Fältrittklubb på Mowits
2. Helena Graunsgaard Danmark på Grey Girl
3. Therese Viklund Flyinge Hästsportklubb på Diabolique

Gunnar Löv

Publicerad den 20 september 2014 kl. 18:09

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel


Foto: Gunnar Löv

Denna artikel innehåller flera bilder. Klicka här för att visa bildgalleri

Fler nyheter i denna kategori

2014-08-30 14:00:48 - Stort intresse för gårdsloppis
2014-08-29 10:11:15 - Dags för skörd av havre på gammalt vis
2014-08-24 19:06:45 - Landshövdingar besökte yrkesfiskare på Göksholm
2014-08-21 11:35:42 - Landsbygdsnämnd föreslås ersätta områdesnämnd
2014-08-03 09:25:51 - Ett Dråpslag för Kevin
2014-07-30 20:29:32 -  Direktsändning i radio från Stora Mellösa idag
2014-06-28 23:28:22 - När och hur skrivs det nyheter på Östernärkebladet?
2014-06-06 14:02:59 - Glest med folk på dialogmöte om ungdomar
2014-06-04 08:02:12 - Avloppsmötet - en fördjupning
2014-05-10 17:58:49 - Kväll i Odensbacken
2014-05-08 15:22:42 - När åker polisen ut till Östernärke?
2014-03-30 23:12:20 - Föräldrasamarbete viktigt för ny rektor
2014-02-26 09:59:25 - Medborgardialog i Stora Mellösa
2014-02-19 08:09:42 - Välbesökt möte i Kilsmo
2014-02-15 22:59:37 - Stelbenta regler hindrar barn från att besöka kulturarrangemang
2014-01-19 21:52:03 - Ny svävare till SSRS Hjälmaren
2014-01-19 20:48:03 - Läget för Hampetorps skola
2013-12-18 21:46:23 - Kul med GPS/smartphone
2013-11-27 17:45:48 - Sophia sjunger på Stortorget
2013-10-09 11:33:06 - Vad betyder en hållbar utveckling för invånarna i Östernärke?
2013-10-03 16:52:23 - Trafikverket bygger om i Odensbacken
2013-10-03 09:56:10 - Många nej till uranutvinning
2013-09-30 08:55:43 - Grannfest då byarna möttes
2013-09-09 15:02:10 - Radio - en hjärtesak för Jennebo
2013-09-04 18:56:13 - Uppsnyggad fastighetstomt
2013-08-31 12:59:59 - Landstinget kommer förhandla om beredskapen
2013-08-27 10:08:03 - Rune skördar på gammalt vis
2013-08-26 10:44:19 - Beredskapen kostar 2,8 mkr per år
2013-08-13 14:56:17 - Stora Mellösa Baptistkyrka bygger för bygden
2013-08-12 20:48:04 - Dalatraktorer i Odensbacken
2013-08-05 09:46:08 -  Traktorcaféet i Råsta slutputtrade för i år
2013-06-13 09:26:57 - Populära fordon får nytt hem
2013-06-12 09:41:12 - Viskväll i försommaren med Johan Rydholm
2013-06-09 12:38:29 - Östernärkingar på Classic Motor
2013-06-03 11:03:35 - Jubileumsträff i Torsborg
2013-05-26 11:09:01 - Bilder från Hästkraftens dag

jenneboradio is on Mixlr

Om cookies
Om Östernärkeportalen
Ansvarig utgivare: Bengt Bronner
Information om bildköp
Länka gärna till Östernärkeportalen!


Tips om hemsida utanför Östernärke: surftips@osternarkeportalen.se
Material till artiklar för publicering: artikel@osternarkebladet.se
Allmänna administrativa ärenden: info@osternarkebladet.se
Tips om lokal hemsida: lokalalankar@osternarkebladet.se
Nyhetstips till redaktionen: tips@osternarkebladet.se

Allt material på denna sida skyddas av Lagen om upphovsrätt. Alla rättigheter förbehålles © 2004-2010