Tipsa om nyhet!

har namnsdag

Tipsa oss!

Skriv själv!

Bildförsäljning

Copyright

Annonsera

Samarbeten

Om oss

Kontakt

INNEHÅLL

Lokaltidningen
Östernärkebladet
- Startsida -

Nyhetsnotiser

Lokalnyheter

Reportage

Läsartips

Läst & Länkat

Trafikinfo

Arrangemang

Föreningsnytt

Kyrkoaktuellt

Företagsnyheter

Vindkraft

Samhällsinfo

Områdesnämnd

Debatt

Upp till 18

Turism & Fritid

Kultur & Nöje

Idrott & Hälsa

Resultatbörs

Kåserier

Krönikor

Insändare

Surftips

Veckans bild

KalenderAnvändarnamn:


Lösenord:
Krönika

Har snön påverkat dig mycket?

De stora mängder snö som fallit från i tisdags och hela dagen i går, hur har den påverkat din torsdag?

Att det kommit snö i stora mängder lär knappast ha gått någon omärkt förbi. Det har rapporterats om avåkningar och Östernärkebladet.se förstasida har varit full av blåljusbilder sedan i onsdags.

Har du fått mycket snö där du bor, hur kom du iväg till jobb och skola i morse? Har du ägnat dagen åt att skotta, eller har du rent av kanske suttit i ett snöröjningsfordon och sett till att andra människor getts möjlighet att ta sig till skola och arbete.

De små vägarna i vårt område, hur framkomliga har de varit? Jag tänker på de samhällsfunktioner som är viktiga, och som är beroende av framkomlighet. Kom ambulans, polis och brandkår fram dit de behövdes i snöovädret?

Postbilar och tidningsbilar, de tar sig fram på små och stora vägar dagligen, år efter år. Har du fått din post, och din tidning i dag? Eller har du fått vänta på grund av svårframkomliga vägar.

Det händer att tidningen ibland uteblir, det händer också ibland att tidningen kommer så sent som vid 9-tiden. Jag har aldrig förut varit med om att tidningen kommit halv fem på eftermiddagen och jag trodde absolut inte att dagens tidning skulle levereras en dag som den vi vaknade upp till i dag.

Hör av dig till oss på redaktionen, och berätta din historia från 2014, hittills snöigaste dygn. Stort eller smått, lyckligt eller riktigt otäckt. Hör av dig till oss med din berättelse! Skriv till redaktionen@osternarkebladet.se

Ta hand om er i snödrivorna!

Helena Lingmar

Publicerad den 16 januari 2014 kl. 23:57

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Krönika

Alla skolor i Östernärke omfattas av skolvalet

Östernärke har fem grundskolor men endast Odenskolan skall ha öppet hus och informationskväll om skolvalet.

I dagens tidning finns en annons om skolvalet från Örebro Kommun. I den kan man, liksom på Örebro kommuns hemsida, läsa om det skolval som går att göra för grundskolan.

Annonsen och hemsidan talar om vilka skolor som har öppet hus och informationsmöten om skolvalet. Här finns bara Odenskolan med bland Östernärkes skolor.

Anvisningsskola, kallas den skola där eleven har sin ordinarie tillhörighet. Det är oftast den skola, som ligger närmast där eleven är hemmahörande. På den skolan, har eleven alltid garanterad plats.

För den som vill gå i en annan skola, kan man ansöka om att gå i en annan grundskola i Örebro kommun. I kommunen finns 59 grundskolor, varav 44 är i kommunal regi. I Östernärke finns fem grundkolor.

Viktigt att veta är att, om det finns fler sökande än platser, går platserna i första hand till de elever som har skolan som anvisningsskola. I andra och tredje hand, är det ansökningsdatum och avstånd till skolan som avgör.

Ansökan om byte av skola, görs inför varje läsår. Det finns ingen platsgaranti för de elever som har valt annan skola än sin anvisningsskola.

För de elever som omfattas av skolskjuts till sin ordinarie anvisningsskola, gäller detta även vid byte av skola.

Eftersom skolvalet gäller för alla grundskolor i Örebro kommun, kan man fråga sig varför endast Odenskolan, bland Östernärkes skolor, har öppet hus och informationskväll?

Det är i alla fall den information som framkommer i den annons som Örebro kommun har i dagens tidning, samt på hemsidan med samma information.

Man kan fråga sig, vad det är som gör att bara Odenskolan, och inte alla skolor i Östernärke, har öppet hus för att försöka profilera sin skola denna kväll?

Kommer Odenskolans informationsansvariga, denna kväll, tala om alla skolor som finns att välja på i Östernärke, eller kommer de endast att tala om Odenskolan?

För landsbygdens småskolor, borde, och kunde informationskvällar som är gemensamma med informationskvällar för skolor i hela kommunen vara en möjlig väg att öka elevantalet, och på så vis medverka till en hållbar framtid för orten och fortlevnaden av skolan.

Att ha öppet på kvällstid för en informationskväll, kostar ekonomiska resurser som förmodat skall ingå i skolans budget. I ett längre och hållbart perspektiv, vilket måste vara fokus när det gäller elevantal och skolors fortlevnad på småorter, borde möjliga informationskvällar för att profilera sin skola ses som en långsiktig investering i stället för en kortsiktig utgift.

För framtidens informationskvällar, och för Östernärkes elever och skolor, bör alla skolor i Östernärke ges möjlighet att informera om sina skolor under samma förutsättningar som nu Odenskolan ges.

En informationskväll, utifrån skolvalet, kan för skolor på landsbygden generera fler elever. I ett längre perspektiv, kan det generera inflyttning till orten, och därmed öka antalet elever som har den specifika skolan på landsbygden som anvisningsskola.

Helena Lingmar

Publicerad den 11 januari 2014 kl. 11:58

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Externa länkar:
Grundskolor i Örebro Kommun
Kom och hälsa på i din blivande skola
Skolval
Urvalskriterier

Krönika

Förändringar av Östernärkes skolor i det tysta

En betraktelse om bristen på kommunikation.

I juni 2013 fick tjänstemännen i uppdrag att utreda hur skolorganisationen ska se ut framöver. I november fattades beslut om att Hampetorps skola åter ska bli en F-6-skola, och Askers skola ska bli en F-3-skola.

Under denna tid har ingen kommunikation med föräldrar genomförts. Sista skoldagen före jullovet fick föräldrarna i Hampetorp ett brev hem med information om de förestående förändringarna, när informationen gick ut till föräldrar i Asker vet jag inte.

Brevet var heller inte undertecknat, men man kan gissa att det kommer från rektor. Den enda kontaktinformation som finns är till Kommunfastigheter, Örebro kommun. Däremot har föräldrarna på förskolan informerats om att beslut skulle fattas under hösten. Eleverna i årskurs 4 har också vetat om detta, och fört livliga diskussioner som föräldrarna har stått utanför.

Jag kommer ihåg när det förra beslutet fattades, att Hampetorp och Asker inte längre skulle vara F-6-skolor men då hölls det ett möte mellan områdesnämnden och allmänheten i Missionskyrkan i Hampetorp där förslaget presenterades. Jag kommer inte heller ihåg om det var ett möte specifikt för den här frågan, eller om det var ett ordinarie nämndmöte som flyttats ut för att intresserade skulle kunna närvara.

Hur som helst så fanns två förslag, där Östernärkes områdesnämnd lutade åt att Hampetorp skulle bli en F-2-skola. Det var ett bra samtal kring detta, och många goda argument fördes fram för att det nog behövde vara en F-4-skola åtminstone. Detta blev senare nämndens beslut.

Nu finns många frågor bland föräldrarna. Kanske närmast de föräldrar som har elever i fyran, men även vi med mindre barn kommer ju att beröras av förändringen. Kommer det att ske några förändringar i personal och undervisning, mer än att det blir en NO-lärare? Ytterligare en klasslärare? Eller fler ämneslärare? Kommer det att bli en åk 3-4-5-6? Eller F-1-2-3?

Vad är den kritiska undre gränsen om några av de tio eleverna utnyttjar sitt fria skolval och byter till en annan skola? Törs man låta bli att välja Odenskolan, tänk om alla andra byter skola och vårt barn blir i stort sett ensam sjätteklassare?

Föräldrar har försökt få information, men det verkar som att ingen riktigt har vetat vem som skulle informera. Jag har mailat ett antal frågor till skolchefen, som förälder och skribent på Östernärkebladet.se, men inte fått svar. Andra har mailat andra personer utan framgång.

Politikerna verkar vara ointresserade av att berätta att man fattat ett sådant här beslut, som de ju måste tycka är ett bra beslut (då anledningen är att hålla ihop åk 4, 5 och 6 på samma skola och med samma lärare inför betygssättning i sexan) vare sig för föräldrar eller för media. Rektor slänger iväg ett pliktskyldigt brev i sista stund innan jullov.

Tjänstemännen som gjort utredningen har bara utrett. Att på ett tidigt stadium (man har haft möjligheten sedan i juni!) berätta om anledningen till föräldrarna skulle ha kunnat undvika många frågetecken tror jag, och man kanske hade kunnat få med föräldrarna på tåget. Nu är det mer ilska jag hör.

Åsa Ödman

Publicerad den 2 januari 2014 kl. 14:09

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Krönika

Under månen och solen

Mellan himlen och vattnet ligger isen fortfarande, svartgrå och mäktig.

En kort period mellan vinter och vår, när isens tjocklek skiftar, bär på sina ställen och har tunnats ut och gått upp i sund och inne vid land.

Då har man nytta av hydrokoptern. Som en båt, med motor i båten och propeller bakom. Den går bäst på isen, men tar sig fram på öppet vatten också. Det hoppar och far om isen är knölig men glider fint när isen är plan, blank och fin som ett salsgolv.

Påpälsad för blåsväder och fartvind, termobyxor och jacka med luvan uppdragen ovanpå mössan, vantar på, öronproppar i öronen och kameran redo.

Vi glider sakta ut på Hjälmarens is, solen skiner och isen gnistrar. Det är strålande vackert. Det går inte att prata, vi får göra tecken till varandra om vi vill något, motorn dånar och propellern snurrar där bak.

Det är ett ypperligt tillfälle att ta in och samtidigt reflektera. Det är få förunnat att få vara med om något liknande och jag känner mig lyckligt lottad att tillhöra den skaran som har möjligheten.

Vårt första stopp blir vid ett av de bottengarn som redan är helt på plats under isen. Det är första titten i det och spänningen är stor, finns det fisk där i, redan? Det gör det, några gäddor, några gösar, flera abborrar och lakar, braxen finns det med.

En gädda med pepparrot, kan det vara något, ja visst, vi tar med en gädda hem. Några stycken braxen och en lake får tillbringa sina sista andetag på den skimrande isen. Örnarna är hungriga och mat behöver de nu.

Vi åker mot nästa stopp som är för att märka ut var nästa bottengarn skall sättas ut på isen, här märker vi av att isen börjar ge sig. Inne vid ön börjar det bli svårt att gå torrskodd från isen och upp på ön.

Ute på isen är det fortfarande tjockt så vi kan gå på den. Men det syns nästan hur solen tar på isen, det liksom vibrerar av värme i luften när solens strålar lyser på den. Det har bildats som krackelerade mönster på isens yta, det är vackert och extremt svårt att fotografera och få med det jag ser i verkligheten på bild.

Vi åker vidare, nu tar vi en runda som är svår att åka med båt, det är då jag förundras över hur lyckligt lottad jag är och hur vacker naturen är bara ett stenkast ifrån där jag bor. Vi ser hus vid sjön och vindsnurror över horisonten, men mest ser vi öar, stenar, vass och is.

Solen gnistrar och jag tänker och hoppas att de som ger bygglov tänker sig för så detta underbara får vara kvar för fler att upptäcka. Gående på isen, eller med en tur med båt, se till att göra det om ni får möjligheten. Stoppa tiden och njut av vår underbara natur.

Den första örnen kommer flygande över oss, den är mäktig och den får allt annat att bli oviktigt för en stund. Dessa väsen som finns så nära oss och sakta ökar i antal tack vare insatser som gjorts för att de inte skulle utrotas. Att prata går inte medan jag tittar på dem, för nu är det två stycken som svävar ovanför trädtopparna på väg bortåt.

Vi fortsätter vidare på isen och helt plötsligt i ett sund ligger sjön öppen och hydrokoptern kränger till när vi går ner i vattnet, det är mäktigt, pirrande och väldigt spännande att färdas på det här sättet. Upp igen på isen och vidare, fler örnar ser vi, nu sittande på isen en bit bort, vi gissar att det ligger något gott för dem att äta på isen.

Medan vi åker, flyger den ena örnen upp och den flyger väldigt nära framför oss. Jag försöker fotografera men det är svårt, att fotografera flygande fågel i en båt i full fart är ett konststycke, att fotografera en flygande fågel i en på isen hoppande hydrokopter är oändligt mycket svårare.

Jag tror att det är en av de saker som gör fotografering av örnen så oändligt mycket mer spännande än vad det skulle vara om, som jag ibland önskar, att den satt väldigt still, väldigt nära och gjorde poser för mig tills jag var nöjd.

Men kom ihåg, att få dem på bild är en bonus och det är själva upplevelsen som är det viktiga och det som skall stanna på näthinnan.

En sjöfågel som jag inte vet vilken sort det är flyger upp från en vik där sjön ligger öppen när vi åker förbi. Isen skiftar i tjocklek igen och rätt var det är så vinglar hela hydrokoptern till, vi bryter igenom isen lite grann och jag ramlar nästan omkull. Men det går bra och vi åker vidare på vår färd mellan öar och vass på Hjälmarens gnistrande is.

Vi närmar oss fisken vi la upp på isen i början av rundan, vi ser att isen är full med fåglar, det är måsar och trutar, det är kråkor och det är örnar. Mås, trut och kråka kan jag inte räkna för de är så många, men örnarna är i alla fall tio stycken. Avståndet är ganska stort och vi åker lite bakom en ö för att så sakteliga tappa fart och bli stillastående. En del av örnarna ogillar att vi närmat oss men några verkar inte bry sig. De sitter lite på avstånd och låter mås och kråka hållas vid fisken, de kanske redan har ätit eller så väntar de på sin tur.

Kameran är betydligt lättare att använda när vi är stillastående och använder den, det gör jag. Om bilderna blir bra är svårt att avgöra, men det jag vet, att för varje bild jag tar på en örn så blir de bättre. Det är en konst att lyckas på avstånd med teleobjektiv utan stativ och fåglar som rör sig. Men det är det värt och övning ger färdighet!

Det är svårt att slita sig för att bege sig hemåt, denna soliga eftermiddag, men det kommer fler tillfällen och varje ny dag är unik med nytt innehåll och nya möjligheter.


Helena Lingmar

Publicerad den 1 mars 2012 kl. 20:27

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Vår farkost för dagen
Foto: Helena Lingmar

Denna artikel innehåller flera bilder. Klicka här för att visa bildgalleri

Krönika

Iskall medmänsklighet

Vi behöver fler av Jesus sort - världen blir bara kallare och kallare...

Vi är mitt i Advent – väntan på julen, Jesus födelsedag.
Jesus var/är en smart kille som predikade kärlek till vår nästa och att förlåta våra fiender.

Att förlåta fiender är smart, för det betyder att man själv slipper plågas.

Det skulle behövas många Jesus som vandrade omkring på jorden i dag. Världen blir bara kallare och kallare, och då syftar jag inte på vädret.

Var och en sig själv närmast. Pengar och status tillbes som nya gudar.

Häromveckan utspelade det sig en händelse på bussen från Örebro till Odensbacken, som illustrerar vårt moderna samhälles kyla:

Bara en liten bit från Odensbacken drabbades en av passagerarna på bussen av ett kraftigt epileptiskt anfall. Ingen i bussen reagerade till att börja med, det var busschauffören som uppmärksammade att något hände där bak.

Som tur var fanns en sjukvårdskunnig person på bussen, som också märkte vad som hände och hjälpte kvinnan medan bussen stod still vid vägkanten, i väntan på ambulansen.

Kvinnan hade avlidit om hon inte fått hjälp. Vem som ringde ambulansen? Busschauffören. Ingen av passagerarna, varav flertalet helt säkert hade mobiler på sig, iddes ringa eller erbjuda någon annan slags hjälp.

Istället var det flera som till och med gick av bussen och började gå mot Odensbacken i irritation över fördröjningen…
Alltså: På en nästan fullsatt buss reagerade och ingrep bara två personer.

Det blåser iskallt ute idag.


Åsa Landström

Publicerad den 5 december 2011 kl. 12:29

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Krönika

Var hämtar jag pengar när ICA är stängt?

I det kontantlösa samhället måste det i Östernärke nu planeras för att ha kontanter på sig om ICA är stängt.

Tidigare när vi hade en uttagsautomat kunde vi åka till Odensbacken om vi behövde kontanter när Ica hade stängt.

Det kan vi som ni vet inte göra längre. Då har det helt plötsligt blivit ett behov att planera att ha kontanter i plånboken om behov skulle uppstå.

Det rimmar illa med det kontantlösa samhället och den ökade rånrisken. Jag kanske behöver en hundralapp när ICA är stängt, men idag behövde jag faktiskt 1000 kr. Som tur var kom jag på det innan affären stängde, och jag hade dessutom turen att kunna ta ut just så mycket kontanter.

Vad hade hänt om jag inte haft möjligheten att få den servicen? Vi kanske är fler som samtidigt behöver få den servicen, hur många räcker servicen till?

Skall man ta del av samhällsbetalda sjukresor måste man betala 125:- kontant i samband med att man sätter sig i bilen. Råkar man bli sjuk och tänker ta taxi gör man bäst i att ha kontanter liggande då man inte kan vara säker på att kunna betala med kort.

Beroende på åt vilket håll jag ska så har jag om vi räknar från Odensbacken, där automaten tidigare låg, följande avstånd till möjliga uttagsautomater.

Pålsboda ca 21 km
Kumla ca 24 km
Tybble centrum, Örebro ca 24 km
Vingåker ca 29 km
Hallsberg ca 29 km

Har jag bil och det är akut kan jag lösa det, frågan är bara hur mycket mer jag måste ta ut för att dessutom behöva tanka bilen.

Till Örebro går det buss med regelbundenhet, för den som inte har bil, det tar såklart något längre tid än med bil.

Eller så kanske det finns någon vänlig människa som varit välplanerande och tänkt på att ha kontanter i plånboken eller hemma i madrassen kanske, möjligen i ett kassaskåp, som har möjlighet att låna ut pengar.

För det är väl så det måste bli, inga banker, inga möjligheter att få tag på kontanter om ICA är stängt.

Rånrisken för mig som enskild person ökar sannolikt något, men ur ett samhällsperspektiv sker det på individnivå och inte samhällsnivå och då kanske det inte är så märkvärdigt och inget att hetsa upp sig över.

Eller? Snart får vi kanske läsa på förstasidan i någon större tidning i pappersform – Äldre kvinna rånad i sitt hem i Östernärke, förövarna fick med sig en större summa pengar som byte.

Vem vet, vem vet?

Helena Lingmar

Publicerad den 30 oktober 2011 kl. 21:19

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Fler nyheter i denna kategori

2011-09-12 10:17:31 - Musik skall byggas upp av glädje
2011-06-09 23:01:49 - Festkväll i Katrinelund
2011-05-28 08:26:34 - Om Ölivet som ett paradisiskt fängelse
2011-03-16 09:25:39 - Morgonpromenaden, ett äventyr!
2011-03-05 10:58:45 - Minnesbilder av Lasse Eriksson
2011-01-02 13:39:47 - Krama en delfin eller vandra på Vinön?
2010-12-31 05:18:37 - Tre klarade livet
2010-11-25 12:27:04 - Hej alla Barn!
2010-11-19 11:36:24 - Om allén mellan Breven och Kilsmo
2010-11-18 20:35:31 - Höst på ön
2010-11-17 13:34:05 -  Angående hjort i samhället
2010-01-25 14:10:56 - Till minne av Rune (Smulle) Karlsson
2009-09-03 17:52:25 - Torsborg eller Torshammarsbacken
2009-07-08 23:48:04 - Krigsförklaring!
2009-06-29 09:41:26 - Hjortplågan, igen
2008-04-07 08:31:47 - Brilliant vårkonsert i Lännäs
2007-07-04 11:44:56 - Industriled behövs från RV52
2007-04-14 09:28:21 - Jäv bra för demokratin
2007-03-11 18:00:44 - Snabbaste ambulansen finns i Örebro
2007-02-28 23:37:10 - Swedbank och Internet
2007-02-27 05:37:49 - Buss till bussen i ottan
2007-02-25 12:39:50 - Ambulansverksamheten i Östernärke bland länets sämsta
2007-02-13 18:42:09 - Pampig bygdegård i Breven, en liten historia bakom.
2007-01-15 22:10:58 - Köpa ett land?
2007-01-09 11:32:47 - Tillbakablick 2006
2007-01-05 09:51:42 - Häftigast i Breven 2006
2006-09-04 07:56:40 - Svalt intresse för östernärkefrågor
2006-06-18 10:14:56 - Sälj Östernärke!
2006-06-05 08:33:29 - Vem kan man lita på?
2006-06-04 10:24:20 - Det var bättre förr!
2006-03-19 10:36:01 - Jämna macken med marken
2006-03-18 23:04:00 - Felåt, fel låt vann!
2006-03-09 12:59:06 - Vem vågar utmana KD?
2006-02-18 20:08:47 - Reflektioner kring visioner
2005-09-01 07:45:11 - Handla Rätt - Handla i Östernärke!
2005-01-12 21:50:53 - Ett nytt år, ett märkligt år

jenneboradio is on Mixlr

Om cookies
Om Östernärkeportalen
Ansvarig utgivare: Bengt Bronner
Information om bildköp
Länka gärna till Östernärkeportalen!


Tips om hemsida utanför Östernärke: surftips@osternarkeportalen.se
Material till artiklar för publicering: artikel@osternarkebladet.se
Allmänna administrativa ärenden: info@osternarkebladet.se
Tips om lokal hemsida: lokalalankar@osternarkebladet.se
Nyhetstips till redaktionen: tips@osternarkebladet.se

Allt material på denna sida skyddas av Lagen om upphovsrätt. Alla rättigheter förbehålles © 2004-2010