Tipsa om nyhet!

har namnsdag

Tipsa oss!

Skriv själv!

Bildförsäljning

Copyright

Annonsera

Samarbeten

Om oss

Kontakt

INNEHÅLL

Lokaltidningen
Östernärkebladet
- Startsida -

Nyhetsnotiser

Lokalnyheter

Reportage

Läsartips

Läst & Länkat

Trafikinfo

Arrangemang

Föreningsnytt

Kyrkoaktuellt

Företagsnyheter

Vindkraft

Samhällsinfo

Områdesnämnd

Debatt

Upp till 18

Turism & Fritid

Kultur & Nöje

Idrott & Hälsa

Resultatbörs

Kåserier

Krönikor

Insändare

Surftips

Veckans bild

KalenderAnvändarnamn:


Lösenord:
Kåserier

Midsommarfirande i Asker

I dagarna har man kunnat läsa i tidningar om alla härliga midsommarfiranden runt om i vårt län. Folk kommer i tusental till olika festplatser, ofta våra vackra hembygdsgårdar.

Föreningarna bygger upp en stor organisation för en fest på några timmar. För att klara av allt detta är föreningarna beroende av ett stort antal frivilliga som ställer upp både före, under och efter festen.

I Askers Hembygdsförening startade vi på torsdagskvällen med att resa tält och klä midsommarstången, cirka 40 personer kom och hjälpte till.

På Midsommaraftons morgon var så dags att börja igen. Hur ser det ut att
bli med vädret, räcker kaffet, hur mycket korv ska vi koka? Frågorna är många. Strax efter 12.00 kommer de första gästerna. Alla uppträdande och funktionärer är på plats. Nu kör vi.

Parkeringsvakterna har fullt upp med de över 500 bilar som kommer. Sången reses, dansen kring stången börjar, det är fullt i vår vackra ekhage, cirka 2000 gäster. Underbart.

Allt detta skulle inte vara möjligt om inte många ställer upp och hjälper till med allt från att baka till att torka brickor i kaffeserveringen. Men det är inte slut med att festen är slut, nu ska allt tas hand om.

Jag vet att det är precis likadant på alla olika festplatser, detta skulle inte vara möjligt utan alla frivilliga.

Utan de frivilliga som ställer upp skulle vi inte kunna fortsätta med vårt vackra midsommarfirande.

TACK!

Gunnar Löv

Publicerad den 27 juni 2016 kl. 13:13

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel


Foto: Gunnar Löv

Denna artikel innehåller flera bilder. Klicka här för att visa bildgalleri

Kåserier

Att vara sommarkorre - dag 4

Dagens rapport från Östernärke var det min tanke att jag skulle lämna direkt från Breven men på grund av andra saker att göra i Örebro fick jag vara kvar i Örebro.

Att berätta om Breven och trakterna däromkring var min tanke. Brevens vackra gamla bruksmiljö och miljön omkring blev det genomgående temat. Jag lyckades också få med sjön Botaren och badet.

Hunnebergsfallet som är Närkes högsta vattenfall med en fallhöjd på 21 meter samt vindskyddet med grillplats hann jag med i alla fall. Tyvärr så räckte inte tiden till att berätta om Ringsbergsleden och Sportstugan.

Som avslutning på veckan fick jag tillfälle att berätta om Kvismaren och de utsiktsplattformar som finns inte långt från Öbyk ulle.

Det var den sista rapporten, min förhoppning med dessa rapporter var ju att försöka få upp ögonen på Örebroarna berätta att det finns mycket att se runt knuten.

Gunnar Löv

Publicerad den 16 juli 2015 kl. 11:00

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Kåserier

Att vara sommarkorre - dag 3

Jag passade på att lämna dagen rapport direkt från Mediekontoret eftersom jag är på plats här idag.

Som jag sagt tidigare så är man på radion väldigt känsliga för att man ska nämna några företagsnamn så det gäller att vara uppmärksam.

Jag slog ett slag för att folk antingen skulle cyklar hit ut eller ta med cykel på bussen från Örebro ut och sedan ha Odensbacken som utgångspunkt för cykelturer runt i Östernärke.

Efter som det är onsdag så nämnde jag att glasscaféet vid Betelkyrkan i Asker. Glasscafét brukar ha cirka 200-350 besökare en vanlig kväll. Är det en soligt och varm kväll kan det komma uppåt 500 gäster. Det är inte ovanligt att gästerna under tiden de väntar på sin beställning vandrar runt bland borden och har trevlig samvaro med gamla bekanta för att sedan fortsätta cykelturen upp till Askers Hembygdsgård.

Den stora vägarna är inte alltid så trevliga att cykla på men om man vill så finns det många mindre vägar att cykla på. Ta en tur runt i byagatorna så märker du snart att det till exempel även i Asker finns flera mysiga små butiker som man kan besöka.

Så här på sommaren kan man också träffa på olika loppisar. Loppisen i Lundby till exempel där en del av behållningen går till canserfonden.

När man nu har cyklat runt hela dagen så kanman ta in på vandrarhemmet i Odensbacken och fortsätta utforskningen av det vackra Östernärke nästa dag.

Gunnar Löv

Publicerad den 15 juli 2015 kl. 11:27

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Kåserier

Att vara sommarkorre - dag 2

Tisdagen rapport till P4 Örebro lämnades från Jennebos altan i Hampetorp.

Jag fick tillfälle att berätta lite om Hampetorp med färjeläge, badplats och campingplats med restaurant.

Jag nämnde också om Dimbobadens fina sandstrand på vägen mot Läppe. Färjan från Hampetorp till Vinön lade ut just då.

Programledaren frågade hur man åker till Hampetorp så när jag beskrev vägen passade jag också på att nämna om att det finns flera gårdsbutiker inte långt från länsvägen.

Små trevliga butiker som ofta är obemannade och säljer färska grönsaker, potatis, ägg, fisk och vildsvinskött, det mesta från egna odlingar.

Jag rekommenderade att man lämnar bilen på parkeringen i Hampetorp och sedan tar en promenad runt Vinön eller också kan man hyra en cykel vid Örtaboden direkt där man går iland.

När man är på Vinön kan man ju missa att köpa antingen rökt eller färsk Hjälmargös.

Hjälmargösen är den första insjöfisken i världen som är miljöcertifierad av organisationen MSC. Mat kan antingen ätas på Värdhuset eller Vinöns nya Café som också servar enklare mat.

På värdshuset kan man på lördag lyssna på Staffan Hellström. Bland de artister som kommer att komma under de följande veckorna kan också nämnas Pernilla Andersson Janne Schaffer och Ebbot med flera.

Jag hann tyvärr inte nämna Århammars fisk utanför Hampetorp men jag vet att de första nyfiskade kräftorna finns att köpa där.

Gunnar Löv

Publicerad den 14 juli 2015 kl. 14:31

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Kåserier

Att vara sommarkorre - dag 1

I början på sommaren fick jag ett mail från SR Örebro där dom sökte efter sommarkorrar som de skulle ringa upp på förmiddagarna måndag-torsdag under en vecka.

Eftersom jag trots att jag bor i Örebro aldrig fått Östernärke ur mitt hjärta så anmälde jag mig under förutsättning att jag fick använde tiden till att berätta för folk om vilka underbara utflyktsställen det finns runt om i Östernärke. Så nu är det dags att göra reklam för Sveriges hjärta.

Måndagen befann jag mig ett jordgubbsland i Stora Mellösa när Maria Eremo ringde upp mig. Jag fick order om att inte nämna några firmanamn och på så vis göra reklam. Inte hann jag med allt jag hade tänkt mig heller.

Jag hade tänkt att nämna lite om de gårdsbutiker som finns runt om i Stora Melösa, med deras försäljning av grönsaker, potatis, ägg, fisk både färsk och rökt, vildsvinskött med mera.

Jag hade också hoppats att jag skulle få tillfälle att berätta mer om Göksholm och historien om hur och varför Engelbrekt dödades. Det fanns ju vissa misstankar att Lagman Bengt Stensson som bodde på slottet var inblandad i den kaparverksamhet som var rätt så livlig på Östersjön, något som Engelbrekt inte gillade.

Vi får se om jag kan få med detta någon av de andra dagarna.

Gunnar Löv

Publicerad den 13 juli 2015 kl. 12:05

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Kåseri

Försvunnet

I slutet av augusti 2012 gjorde Östernärkes Naturvårdsförening ett utskick till medlemmarna innehållande höstens program.

Ett brev adresserades också till områdesnämnden som förutom föreningsprogrammet även innehöll några tillskrivna rader med tack för beviljat och mottaget föreningsbidrag.

I avsikt att inbespara ett stycke föreningsporto samt dessutom erhålla information om vart man numera ska vända sig för att kunna studera till områdesförvaltningen inkomna framställningar begav jag mig till Rådhusets reception där brevet inlämnades och frågor framställdes.

Där upplystes jag om att områdesförvaltningens tjänstemän träffas å ett kontor på Örebrovägen 26 i Odensbacken. Jag framställde tvivel över huruvida detta kontor fortfarande existerar då jag dittills levt i tron att detsamma sedan ganska lång tid tillbaka är stängt.

Ytterligare en kvinna tillkallades som stödde min uppfattning. De konstaterade också att den boxadress jag angivit på det inlämnade brevet var felaktig, likaså att den tidigare chefstjänsteman jag tidigare haft kontakt med nu inte längre fanns kvar på någon sådan post. De ringde till kommunväxeln i avsikt att införskaffa korrekt information rörande områdesförvaltningen vilket inte helt lyckades.

Det omtalades därifrån att inga tjänstemän numera återfinns i Odensbacken utan reser berörda sådana vid behov ut till Östernärke för att medverka vid nämndens sammanträden. Jag upplystes dock om att ärenden som rör bygglov i Östernärke kan efterfrågas hos byggnadsnämndens förvaltning i något av stadsbyggnadshusen på Örnsro.

De här på Rådhuset skulle ombesörja det inlämnade brevets vidarebefordrande till rätt person/kontor. Nöjd med informationen så långt lämnade jag platsen och reflekterade inte vidare över detta.

Nu hände det sig ett par veckor senare att det nyss omförmälda brevet ankom hit hem till mig med den vanliga posten, returnerat adress felaktig. Det hade stämplats in hos kommunledningskontoret varpå något snille som misslyckats med att hitta rätt mottagare lagt det frimärkslösa brevet på den vanliga posten och skickat tillbaka det.

Jag satt alltså här lika ovetande som före besöket i Rådhuset. Därefter återstod endast att skicka brevet på nytt, den här gången hem till områdesnämndens ordförande med samma hemställan, att han i nåder måtte låta meddela områdesnämndens nuvarande adress och mottagningslokaliteter. Vid samma tillfälle fann jag anledning påminna densamme om någon gärna glömd eskapad i vår ungdom.

Detta föll synbarligen inte så väl ut eftersom något svar ännu inte erhållits och jag fortfarande är lika ovetande om de efterfrågade förhållandena. Det synes dock ligga i områdesnämndens eget intresse att tillse sakernas förbättrade tillstånd så att den informationssökande allmänheten genast vid hänvändelse till kommunens informationsinstanser erhåller korrekt och fullständig information.


Jan Gunnarsson

Publicerad den 22 mars 2013 kl. 21:44

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Fler nyheter i denna kategori

2013-01-05 21:08:14 - Ny fiskart i Kvismare kanal
2012-07-08 11:47:11 - Naturens dilemma!
2011-12-16 08:59:24 - Julklappsvånda
2011-11-07 10:41:28 - Äntligen en bra skola
2011-10-21 11:17:56 - Jag + trädet = sant
2011-10-15 21:21:11 - Törnrosasömn
2011-10-04 11:03:28 - Vi i Via
2011-09-18 23:01:58 - Avundsjuka
2011-09-16 21:41:46 - Ica-effekten
2011-03-09 11:41:35 - Ja, det är våren...
2010-11-14 13:38:16 - Vid kanalen
2010-09-30 09:20:27 - Höstlöv och blåljus
2010-09-28 08:22:15 - Mörkläggning
2010-09-02 19:40:39 - En framtidsdröm
2008-07-13 21:24:12 - I väntan på napp
2008-04-24 11:21:05 - Sommaren har kommit
2008-01-03 12:20:56 - Äntligen - nu är det julkortslikt ute!
2007-12-28 14:51:30 - Det vilda inpå knuten
2007-10-02 05:23:33 - Husvagnssemester - två
2007-01-21 08:28:25 - Vad är det som lockar?
2007-01-10 22:58:03 - Det bara kom!
2006-12-29 07:28:07 - Som små diamanter
2006-12-22 12:52:05 - Grön, grön jul, strålande jul
2006-09-15 13:57:23 - Husvagnssemester
2006-07-30 14:19:20 - Semestern avklarad, lugn och ro tror du ja!
2006-06-09 16:56:43 - På vandring i Kilsbergen
2006-04-15 10:55:34 - Påskoroligheter i Stora Mellösa
2006-03-28 09:32:25 - Sångövningen
2006-03-07 08:43:19 - Det kom ett kort...
2005-12-01 11:32:47 - Julen står för vår dörr
2005-11-29 08:20:25 - Mörkret faller
2005-11-26 06:59:34 - En grann grans sista resa till granntorg
2004-12-18 13:51:32 - Min klassresa
2004-12-16 18:29:01 - Julfrid - vad då?
2004-09-01 09:13:51 - PRO-golf en höjdare för pensionärer
2004-07-13 13:26:07 - Sommarrymmare

jenneboradio is on Mixlr

Om cookies
Om Östernärkeportalen
Ansvarig utgivare: Bengt Bronner
Information om bildköp
Länka gärna till Östernärkeportalen!


Tips om hemsida utanför Östernärke: surftips@osternarkeportalen.se
Material till artiklar för publicering: artikel@osternarkebladet.se
Allmänna administrativa ärenden: info@osternarkebladet.se
Tips om lokal hemsida: lokalalankar@osternarkebladet.se
Nyhetstips till redaktionen: tips@osternarkebladet.se

Allt material på denna sida skyddas av Lagen om upphovsrätt. Alla rättigheter förbehålles © 2004-2010