Tipsa om nyhet!

har namnsdag

Tipsa oss!

Skriv själv!

Bildförsäljning

Copyright

Annonsera

Samarbeten

Om oss

Kontakt

INNEHÅLL

Lokaltidningen
Östernärkebladet
- Startsida -

Nyhetsnotiser

Lokalnyheter

Reportage

Läsartips

Läst & Länkat

Trafikinfo

Arrangemang

Föreningsnytt

Kyrkoaktuellt

Företagsnyheter

Vindkraft

Samhällsinfo

Områdesnämnd

Debatt

Upp till 18

Turism & Fritid

Kultur & Nöje

Idrott & Hälsa

Resultatbörs

Kåserier

Krönikor

Insändare

Surftips

Veckans bild

KalenderAnvändarnamn:


Lösenord:
Läsarnas insändare

Lägg inte ner de lokala nämnderna

Jag hoppas att politikerna gör allt så att inte de lokala nämnderna läggs ner. Utarmning av landsbygden får inte fortsätta. Politiker i lokala nämnder ska finnas så nära människorna som möjligt.

Tas de lokala nämnderna bort hamnar landsbygden i ett utanförskap. Det är mycket bra om människorna på landsbygden känner sina politiker, det skapar ett förtroende. Man möts ute och pratar med varann och det är nära till nämndmötena.

Det är mycket bra som det är nu att nämndmötena förläggs till de olika samhällena så medborgarna ha lätt att ta sig dit. Det här är mycket viktigt för landsbygden.

Torbjörn Eriksson
Miljöpartiet de Gröna
Kilsmo

Redaktionen

Publicerad den 24 augusti 2014 kl. 19:56

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Läsarnas insändare

Landsbygden och villkoren för landsbygden är en viktig fråga

Vi behöver förutom livskraftig storstad, med starkt näringsliv, utbildningscentrum med universitet och storsjukhus också en stark landsbygd och mindre men starka centralorter.

Sverige behöver och ska vara ett land som är starkt och konkurrenskraftigt i hela landet. För det behöver vi en politik med bättre villkor för landsbygden, vilket stärker hela Sverige.

Moderaterna har tagit fram ett program för detta, 40 förslag för en levande landsbygd, som kommer att ligga till grund för den moderata landsbygdspolitiken. Här finns många förslag för bättre villkor vi beskriver här några.

Trygghetsfrågan är en alltid aktuell fråga. Att man ska känna sig trygg om man behöver polisiär hjälp är en viktig fråga. Här behöver man se över hur man snabbt vid behov ska kunna finnas på plats från polisens sida ute i landet. Detsamma gäller då man blir sjuk och snabbt behöver transport till sjukhus och ambulans inte kan hinna i tid. Här tycker vi man behöver se över och förstärka med helikoptrar, exempelvis från försvaret, eftersom ambulanser inte kan finnas på plats överallt i tid.

Flera trygghetsboenden för äldre är en bristvara på landsbygden, här ser vi ett behov av att se över hur man kan förbättra tillgången utifrån de behov som finns. Man ska kunna få åldras så långs det är möjligt i sin hemort.

Vidare är rovdjurspolitiken en fråga som rör landsbygden. En gemensam rovdjursförvaltning, men med tydlig focus på det lokala perspektivet. Det vill säga skyddsjakt ska beviljas lokalt, där det behövs.

Bredbandsfrågan är en viktig fråga för alla. Bredbandsutbyggnaden är idag 54 % i Sverige med målet att nå 90 % av alla svenska hushåll. Här vill vi höja målet till 99 % och intensifiera utbyggnaden från dagens 54 %. Vi vet att bredband har en stor betydelse för alla idag och tillgången till infrastruktur är en av de viktigaste förutsättningarna för information och service både till medborgare och företag. Man behöver också fortsätta utbyggnaden av mobilnäten för bättre täckning på landsbygden. Fast telefoni får inte tas bort innan mobilt nätverk säkerställts.

Vidare är förutsättningarna för arbetspendling en central fråga. Här är många gånger biljettsystemen som inte är nationella utan följer länsgränsen ett dilemma. Vi vill att man ser över systemet för att skapa nationella biljettsystem.

För dem som bilpendlar ser vi det som direkt trafikfarligt för dem som bilpendlar på mindre vägar vintertid till jobb att tvingas köra odubbat, vi säger nej till nationellt dubbdäcksförbud och kommer att jobba för att slippa avgifter på dubbdäck.

Vi vill också värna de lokala flygplatserna. För Örebro Län är tillgången till flygplats viktigt, både för företag, men också för privatpersoner.
Vidare vill vi ha skattereformer som gör det attraktivt med självförsörjning av el via alternativa energikällor.

Vi vet att för många verksamma på landsbygden är det inte alltid en anställning som är vägen till jobb. Många småföretag finns utanför de större städerna och är många gånger grunden för jobb och framtid. Därför är vårt förslag om att ”starta eget bidrag” ska kunna ges även till unga personer, från myndighetsdagen är vårt förslag.

Det finns mycket att gör för bättre villkor för landsbygden, det vill vi jobba för, det stärker hela Sverige.

Lotta Olsson
Riksdagsledamot (m) Örebro Län

Ulf Berg
Riksdagsledamot (m) Dalarnas Län
Moderaternas Landsbygdsgrupp

Redaktionen

Publicerad den 27 mars 2014 kl. 13:03

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Läsarnas insändare

Vi fann vårt hem i Östernärke

Som relativt nyinflyttad Östernärkebo hade jag häromsistens det stora nöjet att träffa ett antal personer från trakten - däribland några glada seniorer och ett par trevliga fritidsledare.

Det som tidigare slagit mig när jag läst om exempelvis Odensbacken i tidningarna är att det sällan varit något positivt. Man har uttryckt missnöje med tomma affärslokaler, dåligt underhåll av kommunens mark, att det är en bortglömd del av kommunen och så vidare och så vidare. Därför var det så befriande att träffa dessa positiva människor som så lovordade både äldrevården, äldreomsorgen, sina jobb på fritidsgården och inte minst Östernärke som en del av kommunen att leva i - även upp i åren.

När jag och min man flyttade hit förra året kändes det som att komma hem trots att ingen av oss har någon anknytning hit sedan tidigare. En otroligt vacker del av Örebro kommun med en levande landsbygd in på knutarna och entreprenörer överallt.Trevliga grannar som tagit emot oss på ett fantastiskt sätt. Det känns verkligen som en förmån att få bo här och vi känner att vi har flyttat färdigt. Här vill vi stanna.

Nu vill vi - förhoppningsvis tillsammans med många andra - göra vad vi kan för att sprida vidare den positiva känslan som verkligen finns härute så att den kan komma flera till del och få fler att vilja flytta hit. Om vi inte själva talar om hur bra det är härute kommer nog ingen annan att göra det heller. För att bo här - är i alla fall i min värld - halvvägs till himlen.

"Stolt förhållandevis ny Östernärkebo"


Redaktionen

Publicerad den 25 februari 2014 kl. 16:36

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Läsarnas insändare

Centerpartiet vill ha ett nytt Askenäshem

Askenäshemmet är i stort behov av renovering eller upprustning. Centerpartiet i Örebro vill att man bygger ett nytt och fräscht boende istället för att rusta upp den slitna byggnaden och att man ska satsa på större rum och hemlagad och närodlad mat.

Just nu har vi en kampanj i Odensbacken där vi beskriver våra förslag kring Askenäshemmet.

För Centerpartiet är det viktigt att boendet är utformat för den enskildes bästa. Därför vill vi se att man river det gamla och bygger ett nytt fräscht boende. De som bor där ska känna doften av hemlagad mat, ha stora rum att ta emot nära och kära i, ha en samlingslokal och en miljö och byggnad som är anpassad efter deras önskemål.

Centerpartiet ser hela Örebro. Vi vill att man ska kunna bo kvar på landsbygden också på ålderns höst. Därför står vi upp för landsbygdens äldreboenden.

Centerpartiet vill se boenden där den enskildes behov och trygghet sätts i centrum. Den som åldras ska ha rätt att själv bestämma hur man vill ha det.Därför föreslår vi:

1. Bygg ett nytt och fint Askenäshem

2. Större rum för de boende

3. Hemlagad och närodlad mat

4. Ha kvar och utveckla samlingslokalenBo Åkerling (C), ordförande Östernärke områdesnämnd

Rasmus Persson (C), kommunalråd
Redaktionen

Publicerad den 20 december 2013 kl. 15:41

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Läsarnas insändare

Vi måste värna om vår del av Örebro kommun!

Jag är en nyinflyttad mamma i Örebro kommun, och jag tycker mig märka att denna del av Örebro kommun är åsidosatt om man jämför med Örebro som tätort.

Jag förundras över att Östernärkes familjer inte har samma förutsättningar till stöd, som familjer i Örebro. Ta till exempel familjecentralerna. Varför har Odensbackens familjecentral så mycket mindre pedagogtjänst än alla familjecentraler i Örebro.

Här finns en heltidssocionom, och 75 procents uppehållstjänstpedagog. I Örebro har de flesta familjecentraler två pedagoger. Varför? Vad är det som gör att politikerna i Örebro tycker att vi i Östernärke inte har rätt till samma bemanning som örebroarna?

Jag har ett exempel till, och det är promenadstråket vid Kvismare kanal och vid naturreservatet Sörön. Vad jag förstår, så har kommunen gjort en promenadväg för några år sen och röjt för att göra området mer åtkomligt. Men ingen underhåller! Det har vuxit igen, så det går inte att gå där.

Man kan ta fler exempel på detta. Dåliga bussförbindelser till Asker t ex. Jag vet de, som valt bort att bosätta sig där pga detta. Vi måste värna om landbygden också. Hur skulle det bli, om alla bor i stan!

Jag hoppas någon reagerar på insändaren, vi i Östernärke och på övriga landsbygden måste värna om vår del av Örebro kommun!

Signatur Nybliven Östernärkebo

Redaktionen

Publicerad den 2 augusti 2013 kl. 08:49

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Läsarnas insändare

Något positivt måste hända i Östernärke

På ledarsidan i Nerikes Allehanda (NA), fredagen den 9 november, fanns en artikel under rubriken "Östernärke - Frihetslängtan".

I den artikeln kommenterade NA, smått raljant, den nybildade facebookgruppen "Östernärke! Egen kommun". I den gruppen diskuteras brett vad som gruppmedlemmarna tycker behöver göras för att utveckla vår hembygd. Där har också allvarliga diskussioner förekommit om att bilda en egen kommun.

Lite nedvärderande skrev NA om "unga män", men när ordet "trams" dök upp är det dags att reagera.

Trams, eller inte, se facebookgruppen som en kraftfull markering. Vi är väldigt många här ute (inte bara unga män) som är innerligt trötta på Östernärkes pågående avveckling. Nu vill vi i stället att vår hembygd utvecklas, och vi vill bli tagna på största allvar.

Oavsett politisk majoritet känns det som att intresset från kommunens sida att hjälpa oss är svalt. Det är i tätorten Örebro allt skall hända, helt i enlighet med rikstrenden. Tätorterna skall ha allt, det är bekvämt för planerarna i respektive kommun, gubevars.

Så då får vi helt enkelt ta egna initiativ, och en egen kommun är den första tanken. Jag vet att det sonderas på några håll, och det är en bra början.

Bollen har börjat rulla.


Insändaren skriven av Lars Eriksson i Odensbacken

Redaktionen

Publicerad den 17 november 2012 kl. 18:07

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Fler nyheter i denna kategori

2012-11-13 22:55:28 - Fråga till Lennart Carlsson efter artikel i NA 21/10
2011-11-03 06:07:02 - Swedbank avvisade hjälp
2011-10-31 08:55:58 - Frågor om uttagsautomaten i Odensbacken
2011-10-27 19:50:43 -  Swedbank borde bjuda in till ett möte
2011-07-19 07:52:30 - Det är en konst att sopsortera
2011-06-30 05:44:30 - Besvärande katter
2011-06-28 09:44:14 - Stor oro hos föräldrar!
2011-06-28 07:49:48 - Låt högstadieskolan vara kvar!
2011-03-04 09:00:56 - Återvinning i mörker?
2010-10-04 08:18:20 - Cyklister i Odensbacken!
2010-01-19 08:24:32 - Usch och fy för en viss hundägare i Odensbacken!
2009-10-27 08:46:14 - Odensbackens framtid
2009-08-10 11:28:12 - Vad händer i Odensbacken?
2008-11-15 18:05:24 - Äggkastande ungdomar
2008-09-01 08:47:07 - Vi vill spela revy på avslutningen!
2008-06-09 10:54:57 -  SJ-resenärer lever farligt
2008-04-22 13:33:38 - Freda skiffern!
2008-02-13 10:58:34 - Eländig hankatt
2007-10-12 16:40:57 - Frågor om bygglovshandläggning och annat
2007-10-02 21:37:42 - Stöld ur frys & kylskåp på Solgårdens Seniorboende
2007-06-09 14:34:00 - Fartdårar av stora mått!
2007-06-03 10:23:55 - Näktergal
2007-06-02 09:23:20 - Köpbergagangsters
2007-04-16 10:59:25 - Koskit
2007-04-14 07:52:54 - Missnöjesvindar kring Solgården

jenneboradio is on Mixlr

Om cookies
Om Östernärkeportalen
Ansvarig utgivare: Bengt Bronner
Information om bildköp
Länka gärna till Östernärkeportalen!


Tips om hemsida utanför Östernärke: surftips@osternarkeportalen.se
Material till artiklar för publicering: artikel@osternarkebladet.se
Allmänna administrativa ärenden: info@osternarkebladet.se
Tips om lokal hemsida: lokalalankar@osternarkebladet.se
Nyhetstips till redaktionen: tips@osternarkebladet.se

Allt material på denna sida skyddas av Lagen om upphovsrätt. Alla rättigheter förbehålles © 2004-2010