Tipsa om nyhet!

har namnsdag

Tipsa oss!

Skriv själv!

Bildförsäljning

Copyright

Annonsera

Samarbeten

Om oss

Kontakt

INNEHÅLL

Lokaltidningen
Östernärkebladet
- Startsida -

Nyhetsnotiser

Lokalnyheter

Reportage

Läsartips

Läst & Länkat

Trafikinfo

Arrangemang

Föreningsnytt

Kyrkoaktuellt

Företagsnyheter

Vindkraft

Samhällsinfo

Områdesnämnd

Debatt

Upp till 18

Turism & Fritid

Kultur & Nöje

Idrott & Hälsa

Resultatbörs

Kåserier

Krönikor

Insändare

Surftips

Veckans bild

KalenderAnvändarnamn:


Lösenord:
Föreningsnytt från Östernärkes Naturvårdsförening

Lyckad lusttur med Liden

Östernärkes Naturvårdsförening anordnade under söndagen en lyckad utflykt med båten Liden. De fyrtio deltagarna bjöds på en härlig sjötur med många fina fågelobservationer.

Resan utgick från "den rätta Återvändan", båten Lidens hemmahamn vid Katrinelund. Väderläget tycktes osäkert men det blev en riktigt fin dag frånsett några små skurar. Färden gick norr om Vinön ut mot det för ornitologer kända Nyckelgrundet. En vadarfågel som tycktes vara en rödspov korsade båtens kurs och en passerande rovfågel vållade också diskussion bland de ivriga fågelskådarna. Vid Nyckelgrundet sågs en mängd måsar och tärnor, några svanar och en mäktig havsörn som spanade ut från en trädtopp. Färden gick vidare mot Grundholmarna och Lungers udde. Nu kom resans skräntärna helt nära båten och strax efteråt kom glesa band av näpna dvärgmåsar på låg höjd över vattnet, totalt ett fyrtiotal fåglar. Efter en stund kom en annan höjdpunkt i form av två gamla havsörnar som möttes framför båten. Ena fågeln gjorde några lovar och var så nära att det gick att se den blänkande ringen på fågelns ben med handkikare.

I Lungers hamn gjordes ett matsäcksuppehåll där deltagarna samtidigt kunde se en lärkfalk i en grantopp. Återfärden bjöd på ytterligare en havsörn samt några dvärgmåsar. Efter den fem timmar långa sjöturen styrde skepparen Hans Ove Norén med säker hand in sin skuta i det snäva inloppet till hemmabryggan. Till sin hjälp under resan hade han den likaledes mycket rutinerade Pelle Björkman.

Båten Liden och dess besättning med god kännedom om den svårnavigerade Hjälmaren anser vi vara en stor tillgång för Östernärke. Nu kan människor i trevlig samvaro ta sig långt ut på Hjälmaren och de speciella naturupplevelserna där.

Jan Gunnarsson

Publicerad den 25 augusti 2014 kl. 07:06

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Matsäcksuppehåll vid Lungers hamn
Foto: Jan Gunnarsson

Denna artikel innehåller flera bilder. Klicka här för att visa bildgalleri

Föreningsnytt från Samverkarna i Östernärke

EPA-parkering på gång?

Nu vill Samverkarna anlägga en mötesplats för alla ungdomar med EPA-traktorer i Östernärke.

Under ett dialogmöte med ungdomarna i Östernärke tidigare i år kom det fram en hel del bra idéer och tankar som skulle förbättra de ungas situation på flera sätt.

Bland annat föreslog ungdomarna själva att man kanske skulle kunna skapa en mötesplats vid Oden Park på Industrivägen i Odensbacken där det går att parkera med EPA-traktorerna utan att störa någon.

Efter detta kreativa och givande möte har Samverkarna arbetat vidare med förslaget om mötesplats och undersökt vilka möjligheter det finns att förverkliga idén.

Det finns också en enklare skiss framtagen som visar hur det skulle kunna se ut intill Oden Park om man förverkligade planerna.

Resultatet kommer att diskuteras vidare med ungdomarna under ett nytt möte idag onsdag klockan 18.00 i Samverkarnas lokal.

Du som åker EPA-traktor i Östernärke är välkommen på detta möte, kom dit och tyck till!

Bengt Bronner

Publicerad den 20 augusti 2014 kl. 14:46

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel


Foto: Bengt Bronner

Föreningsnytt från PRO Asker Lännäs

Trafikdag med PRO

Torsdagen den 14 augusti, klockan 13.00, hade PRO Asker-Lännäs sin traditionella trafikdag vid Sportstugan i Sandvad.

Ett 60-tal glada och förväntansfulla medlemmar hade samlats, därav ett antal gäster från PRO Stora Mellösa.

När vi kom stod ett kaffebord och väntade på oss i stugan. Vi hade också möjlighet att köpa lotter.

Efter kaffet blev det en tipspromenad som gick i trafikens tecken med 12 kluriga trafikfrågor. Vann gjorde Stig Eriksson och Roger Andersson, som fick dela på första pris eftersom båda hade 11 rätt. 11 rätt på dessa svåra frågor är ett synnerligen bra resultat. Grattis säger vi!

Broschyrer och häften om trafik fanns att få efter tipspromenaden för dem som så önskade. För egen del måste jag förkovra mig mer på vägmärken. Att det har tillkommit många nya efter sen jag tog körkort det står helt klart.

Lättsamma tävlingar brukar det vara på våra trafikdagar, så även denna gång. "Boll i hink", pilkastning, korgboll och boccia var dagens grenar. Vann gjorde Kerstin Hellman och Conny Segelberg. Även här blev det delad förstaplats eftersom båda fick ihop 36 poäng. Ett stort grattis till de båda!

Under tävlingarna hade grillmästarna Härdis och Marianne förberett för en invasion till korvgrillen, vilket det också blev. Korv med bröd är extra välsmakande utomhus speciellt efter en fysisk aktivitet.

Efter prisutdelning och lotteridragning avslutade vår ordförande Björn trafikdagen, och efter en stunds mingel så skingrades vi åt olika håll.

Lars Eriksson

Publicerad den 16 augusti 2014 kl. 22:21

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel


Foto: Lars Eriksson

Denna artikel innehåller flera bilder. Klicka här för att visa bildgalleri

Föreningsnytt från SMÅ IF

SMÅ IF Nytt nr 3 2014

Uppå Tå, Heja SMÅ! När det blir för varmt så gnäller vi för det, och när det nu verkar bli lite svalare så gnäller vi för det.

Vädergudarna har det inte lätt att göra oss helt nöjda. Men vi i SMÅ IF är glada att åter vara igång med verksamheten igen.

A-laget i fotboll ligger bra till i serietabellen och som framgår av nedanstående planering från våra övriga tre sektioner, så har mycket arbete nedlagts för att göra alla våra aktiva nöjda.

Du hittar kontaktpersonerna för resp. sektion nedan. Vill Du vara med i verksamheten, så ring!

Vi planerar en SMÅ IF-dag den 6/9 på Tingstadsvallen klockan 12—17, med aktiviteter från alla sektioner samt lite andra arrangemang. Mer information kommer senare.

Dessutom inbjudes härmed alla våra sponsorer att visa upp sin verksamhet, samt att några loppis-försäljare kommer.

Äntligen Solceller på IP
Under sommaren har den sista pusselbiten fallit på plats. Vi har fått ett kommunalt bidrag så att vi kan montera upp solceller på klubbstugans tak. Riksidrottsförbundet har tidigare beslutat bidra med 150 tkr och nu så har kommunen beviljat 100 tkr.

Vi kommer själva att investera 50 tkr, vilket ungefär motsvarar vad vi sparar det första året. Jag har nu begärt offerter från tre möjliga leverantörer. Två företag har hitintills svarat och jag väntar på den tredje.

Den leverantör som ser fördelaktigast ut just nu, kräver en hel del eget arbete som jag hoppas att vi i så fall kan hjälpas åt med. Men i så fall återkommer vi.

Beslut i frågan beroende på leverantör tre, hoppas jag kan fattas på kommande Huvudstyrelsemöte.

Bo Johansson

(Är du intresserad av vad solceller producerar, får du gärna kontakta Alf Nilsson som sedan drygt ett år har en egen anläggning. Tel: 019-445737)

Rapport från Framtidskommittèn
Vår uppgift har varit att sammanställa och skicka ut detta SMÅ Nytt. Sedan ser vi fram emot SMÅ IF Dagen och julmarknaden.
Kontaktperson Framtidskommittén:
Ulf Schwerin
tel: 019-44 53 92

Rapport från Fotbollen
SMÅ IF Fotboll arrangerade fotbollskola med 61 glada ungdomar och barn vecka 25. Ledarna genomförde dessa dagar på ett bra sätt, där flertalet av dem kom från seniorlaget.
Övriga lag har kommit igång med träningar.

Vi ska försöka starta upp med ett nytt 08-lag under hösten.
Lördagen den 16 augusti arrangerar SMÅ IF för 23 året i följd Morotspoolen i fotboll på IP mellan kl. 10 – 14. Ungefär 150 ungdomar i åldrarna 5 – 7 år kommer då på besök. En riktig folkfest. Kom och heja!

I cafeterian på IP har fotbollen en sponsortavla, där Du kan få Ditt namn skrivet på en fin guldskylt. Det finns f.n. bara två platser kvar, så först till kvarn. Kostnad:
100:-/år. Ring Ulf på 445392 om Du vill boka plats.
Kontaktperson Fotboll:
Gert Malmkvist
tel: 070-850 14 63

Rapport från Handbollen
P00-02
Nu när skolorna drar igång brukar det även vara ett tecken på att handbollen gör detsamma. Pojkar 00-02 står inför en mycket spännande säsong när de går från C-pojkar till B-pojkar vilket innebär att de får möta lag födda 00-01 istället för 01-02.

Vi går in i säsongen med positiva minnen från fjolåret som var ett stort steg framåt i utvecklingen. Vi är ett trevligt och sammansvetsat gäng, men det skulle vara suveränt att få in några nya killar då vi inte är så många. Så är du född 00, 01 eller 02, tveka inte utan kom ner till Odenskolan och pröva på!

Våra träningstider är måndagar och torsdagar 19:00-20:30.

F02-04 och P03/04
Förra säsongen var tuff för tjejerna då många i våra motståndarlag bestod av äldre spelare eftersom de spelade i en serie för 01/02. Trots detta lyckades de få med sig en del segrar.

Den här säsongen kommer flickorna spela mot jämnåriga och ser därför fram emot ett jämnare motstånd.

Då vi inte har så många killar än i den här åldersgruppen har vi inte anmält något lag till seriespel men räknar med att få ihop tillräckligt många spelare för några träningsmatcher.

Vi kommer att träna måndagar och torsdagar 18.00-19.30.
Medtag både ute- och inneskor samt vattenflaska.
F&P05-08
Det här laget har tyvärr ingen tränare än, men vi jobbar vidare på det.

Här är målet att ha kul med boll.
Eventuellt blir det några sammandrag för 05/06 där vi spelar match på halvplan med mjuk boll mot andra lag utan att räkna poäng.

Medtag inneskor, träningskläder och vattenflaska.
Är du intresserad att vara med som tränare i den yngsta gruppen, är du välkommen att höra av dig.
Det är viktigt att du har god hand med barn. Men du behöver inte kunna allt om handboll så länge du är intresserad av att lära dig mer.

Träningstider: måndagar och torsdagar 17:30-18:30.

Mer information när det närmar sig skolstart
Håll koll på vår hemsida www.smaif.se/handboll

Kontaktperson Handboll:
Tobias Sundh
072-5451010
handboll@stmellosa.se

Rapport från Innebandyn
Hej alla innebandysugna!
Vecka 34 börjar vi med träningar. Träningstider finns att läsa om på vår hemsida.
Följande lag finns i nuläget:
Seniorer födda 99 och tidigare
P 00-01
Lag 02-03
Lag 04-05
Flickor 02-05

Lag 02-05 både flickor och pojkar. Träningen börjar den 22 augusti kl 17.00, då ska alla vara ombytta. Träningen sker i Odenskolans gymnastiksal.

Är det något ni undrar över, går det bra att kontakta Johan enligt nedan.

Kontaktperson Innebandy:
Johan Nilsson
070-424 0287

Rapport från Gymnastiken
Nu är hösten snart här och gympaterminen med den.

Våra vuxenpass börjar v36. Kom och prova på första veckan gratis.
Tisdagar Core/Styrka, med konditions- och tabatha intervaller.
Torsdagar Styrka/Kondition/Uthållighet
Söndagar Utepass med styrka och kondition.

Våra barnpass börjar v37, föranmälan krävs.
Söndagar kl 10 Bamsegympa.
Söndagar kl 11 Barngymnastik, fortsättningsgrupp.
Söndagar kl 12 Barngymnastik, nybörjargrupp.

För mer information om höstens pass, se hemsidan och affischer runt om i samhället.

Vill slå ett slag för SMÅ IF:s nya motionsspår. Passar för både promenad och löpning. Är 1,3 km långt med både plan och kuperad terräng. Förhoppningsvis kan vi bygga på spåret efter hand, så det blir längre. Start till vänster om parkeringen på IP. Beskrivning finns på Grindstugan vid IP:s parkering och vid affären.

Hoppas vi ses på våra pass till hösten.
Kontaktperson Gymnastik:
Frida Sääksjärvi
073-9772256

Du som inte är medlem…
Gör slag i saken och stöd vår fina och breda idrottsverksamhet.
Medlemsavgiften inbetalas till SMÅ IF huvudstyrelse på:
Bankgiro: 5713-3654

Avgiften är för ungdom t.o.m. det år man fyller 20 år, 100:-, Vuxen 150:-, och Familj 300:- (två vuxna samt barn som under år 2014 är 20 år eller yngre och boende på samma adress).

Notera namn och födelsenummer på ALLA i familjen, så att huvudstyrelsen kan skicka ut medlemskort.

Du kan meddela kompletterande uppgifter via e-post:
smaif@stmellosa.se

Vill Du hyra klubblokalen på IP?

Kontakta i så fall Ulf på telefon 445392 eller 070-3689294.

Nästa nummer av SMÅ Nytt utkommer i december 2014.

Alf Nilsson

Publicerad den 11 augusti 2014 kl. 18:55

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Föreningsnytt från PRO i Stora Mellösa

Hemlig resa för PRO Stora Mellösa

62 medlemmar från PRO Stora Mellösa var ute på en trevlig hemlig resa den 31 Juli

PRO Stora Mellösa hade den 31 Juli en hemlig resa för 62 medlemmar. Resan startade på nya Truckcenter vid Södra infarten till Örebro.
Lars Inge Segerholm var en utmärkt ciceron och avslutningen genom tvättanläggning med bussen blev en upplevelse för oss alla.
Färden fortsatte till Våtsjön där smörgås och kaffe väntade.
Dagens höjdpunkt kom när vi fick en utmärkt guidning på Alsters Herrgård om Gustav Fröding liv och leverne. Maten en trappa ner smakade gott.
En utflykt var planerad från slussvaktsstugen blev lite försenad p.g.a. styrproblem på m.s. "Zarah Leander", men efter en stund åkte vi iväg genom slussen ut till Sandgrund och tillbaka genom slussen ut till yttre hamnen.
Sista kaffestoppet blev på Café Pärlan i Kristinehamn och påseende av Picassostatyn.
Under resan förekom även tipstävlan och allsång från merparten av deltagarna.
Resan avslutades med rikliga applåder till chauffören Ove Åkesson och reseledaren Jan Lindberg för en lyckad resa.

Janne Lindberg

Publicerad den 1 augusti 2014 kl. 07:08

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Nöjda passagerare
Foto: Jan Lindberg

Denna artikel innehåller flera bilder. Klicka här för att visa bildgalleri

Föreningsnytt från PRO Asker Lännäs

Information från PRO Asker-Lännäs

Följ med på nostalgiresa till Katrineholm och Malmköping!

Söndagen den 31 augusti 2014 åker vi på nostalgiresa till Katrineholm och Malmköping.

Buss avgår från ICA Odenhallen klockan 09.00 och från Asker klockan 09.15. Beräknad hemkomst klockan 18.00.

Spårvagnsresa samt utflykt till Byringe, där filmen om "100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann" spelades in. Sakkunnig guide medföljer under hela resan.

Pris 400:- inklusive förmiddagskaffe, lunch och inträden.

Anmälan och betalning senast den 22 augusti.
Betalas till bank-giro 606-1865

Anmälan görs till Ove Åkesson på tel. 070-22 90 185.
Anmälan kan också göras till Björn Ledin på tel. 019-45 24 05 eller till Lars Eriksson på tel. 019-45 02 31.

Först till kvarn-principen tillämpas.

Lars Eriksson

Publicerad den 26 juli 2014 kl. 15:52

Betygsätt denna artikel:   1  2  3  4  5 

Tipsa en vän om denna artikel

Fler nyheter i denna kategori

2014-06-28 12:38:40 - Äldre på utflykt till Hjälmaregården
2014-06-16 09:31:06 - PRO-are till Åland
2014-06-13 11:11:54 - Möte med alla idrottsföreningar i Östernärke
2014-06-10 05:55:36 - SMÅ IF NYTT nr 2 2014
2014-06-07 17:34:13 - PROare på hemlig resa
2014-06-02 09:35:30 - Sommarcafé med invigning i Stora Mellösa
2014-05-20 14:47:52 - SPF i Breven
2014-05-19 12:34:54 - Friluftsdag med PRO
2014-05-13 08:54:39 - Månadsmöte med vårauktion
2014-05-13 07:15:13 - Vårmarknad i Stora Mellösa
2014-05-06 15:56:24 - Information från PRO Asker-Lännäs
2014-05-02 08:53:08 - Kul veteranmotion med SMÅ IF
2014-04-27 16:42:05 - PRO hade öppet möte
2014-04-16 09:08:21 - Vårlunch i Lännäs
2014-04-14 08:34:37 - Månadsmöte och påskfest
2014-04-01 11:50:56 - Nominera Årets Östernärking 2013
2014-03-31 11:39:51 - Samverkarna firar 10 år
2014-03-31 11:20:14 - Brevens bruks Hembygdsförening årsmöte
2014-03-30 17:16:29 - Information från PRO Asker-Lännäs
2014-03-30 16:47:17 - SMÅ IF Nytt nr 1 2014
2014-03-29 08:07:36 - SPF:s månadsmöte på Solgården
2014-03-23 16:47:43 - PRO hade äggsexa i Brevensgården
2014-03-18 10:53:36 - Meddelande från PRO Asker-Lännäs
2014-03-17 10:52:17 - Månadsmöte PRO Stora Mellösa
2014-03-08 12:52:12 - Påminnelse från PRO
2014-03-07 08:19:38 - Utbildning för kontaktombud och styrelse
2014-02-23 17:17:29 - PRO Asker-Lännäs har haft årsmöte
2014-02-18 10:22:30 - SPF årsmöte 2014
2014-02-15 05:48:06 - Sevärt! i Kumla
2014-02-14 22:20:36 - Årsmöte PRO Stora Mellösa
2014-02-03 21:39:18 - Årsmöte Odensbackens Vägförening
2014-01-14 08:02:55 - Månadsmöte Solgården
2014-01-12 09:15:21 - Goda nyheter på nyårslunchen
2014-01-07 16:04:00 - Påminnelse från PRO
2014-01-07 13:33:57 - Börja träna
2013-12-19 06:24:55 - Månadsmöte med lucia o julegröt

jenneboradio is on Mixlr

Om cookies
Om Östernärkeportalen
Ansvarig utgivare: Bengt Bronner
Information om bildköp
Länka gärna till Östernärkeportalen!


Tips om hemsida utanför Östernärke: surftips@osternarkeportalen.se
Material till artiklar för publicering: artikel@osternarkebladet.se
Allmänna administrativa ärenden: info@osternarkebladet.se
Tips om lokal hemsida: lokalalankar@osternarkebladet.se
Nyhetstips till redaktionen: tips@osternarkebladet.se

Allt material på denna sida skyddas av Lagen om upphovsrätt. Alla rättigheter förbehålles © 2004-2010